Головна Новини Інфекційні хвороби COVID-19 пов’язаний із підвищеним ризиком розладів психічного здоров’я

21 лютого, 2022

COVID-19 пов’язаний із підвищеним ризиком розладів психічного здоров’я

COVID-19 пов’язаний із підвищеним ризиком розладів психічного здоров’я

За результатами дослідження, опублікованого в журналі «The BMJ», COVID-19 пов’язаний із підвищеним ризиком розладів психічного здоров’я, включаючи тривогу, депресію, вживання психоактивних речовин та розлади сну, протягом одного року після первинного інфікування.

Американські вчені провели комплексну оцінку проявів психічного здоров’я у людей із COVID-19 протягом року, використовуючи інформацію з національних баз даних охорони здоров’я Міністерства у справах ветеранів США. Вони зіставили дані 153 848 людей із позитивним ПЛР-тестом на коронавірус SARS-CoV-2 із двома контрольними групами осіб без COVID-19 (5 637 840 неінфікованих осіб під час пандемії та 5 859 251 особа до пандемії). Учасниками були переважно білі чоловіки із середнім віком 63 роки.

Дослідники спостерігали за всіма трьома групами протягом року, щоб оцінити ризики заздалегідь визначених наслідків для психічного здоров’я, як-от тривога, депресія та стресові розлади, наслідки, пов’язані із вживанням психоактивних речовин, зниження нейрокогнітивних функцій і порушення сну.

Порівняно із неінфікованою контрольною групою, люди з COVID-19 продемонстрували на 60 % вищий ризик будь-якого діагнозу психічного здоров’я. Ризики були найвищими в осіб, госпіталізованих під час гострої фази COVID-19, але були наявні навіть серед амбулаторних пацієнтів.

Люди з COVID-19 також демонстрували вищий ризик розладів психічного здоров’я, ніж люди із сезонним грипом.

Водночас зазначається, що дослідження включало переважно літніх білих чоловіків, через що його результати можуть не стосуватися інших популяційних груп.

У редакційній статті професор з Університету Шеффілда (Велика Британія) Скотт Вейч, спираючись на результати попередніх досліджень, пояснює, що для населення в цілому COVID-19 і карантин спричинили тимчасовий дистрес (пов’язаний із загрозою інфікування та потенційних тяжких наслідків), а люди, які заразилися COVID-19, мали помірно підвищений ризик тривоги та депресії протягом перших 6 місяців або більше.

 

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5957-study-suggests-increased-risk-of-mental-health-disorders-after-covid-19-infection