Головна Новини Інфекційні хвороби Багато хворих на COVID-19 страждають від постійного запалення

13 червня, 2023

Багато хворих на COVID-19 страждають від постійного запалення

Багато хворих на COVID-19 страждають від постійного запалення

Згідно з новим дослідженням Інституту Аллена та Онкологічного центру Фреда Гатчінсона, гіперактивна запальна реакція може бути причиною багатьох тривалих випадків COVID. Розглядаючи білки, що циркулюють у крові, учені виявили набір молекул, пов’язаних із запаленням, які були присутні лише у підгрупі пацієнтів із затяжним COVID-19, і не спостерігалися в тих, хто одужав від хвороби.

Із 55 пацієнтів із тривалим COVID приблизно дві третини мали стійко високий рівень певних показників запалення. Науковці також переглянули зразки крові 25 людей, які хворіли на COVID, але одужали, і 25 добровольців, які, наскільки їм відомо, ніколи не хворіли. Ті, у кого тривалий час не було інфекції, не виявляли таких же ознак запалення у крові. Ці висновки мають очевидний наслідок: певні види протизапальних препаратів можуть полегшити симптоми на деякий час. Маркери крові, виявлені в підгрупі пацієнтів із запальною тривалою COVID-інфекцією, як це називають учені, вказують на тип запалення, схожий на той, що спостерігається за аутоімунних захворювань, таких як ревматоїдний артрит. Це запалення можна лікувати за допомогою нинішніх класів препаратів.

За словами дослідників, пацієнти з незапальним тривалим COVID-19 можуть жити з постійним пошкодженням органів або тканин унаслідок хвороби. Це вимагало б зовсім іншого лікування, ніж у пацієнтів із високим рівнем запалення. Науковці також побачили, що ці групи не можна розрізнити лише за симптомами. Якщо протизапальні препарати виявляться ефективними у лікуванні запального затяжного COVID, пацієнтам спочатку потрібно буде пройти обстеження, аби визначити, яка в них форма інфекції.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-023-38682-4