Головна Новини Інфекційні хвороби Група вчених з’ясувала, чому енцефаліт, спричинений простим герпесом, настільки руйнівний для дітей

3 липня, 2023

Група вчених з’ясувала, чому енцефаліт, спричинений простим герпесом, настільки руйнівний для дітей

Група вчених з’ясувала, чому енцефаліт, спричинений простим герпесом, настільки руйнівний для дітей

Енцефаліт, спричинений простим герпесом, виникає, коли вірус проникає в мозок. Це прихована та підступна інфекція, і її початкові прояви часто є неспецифічними, що може затримати діагностику. Симптоми можуть включати сонливість, млявість і лихоманку. Однак у міру розвитку інфекція може перетворитися на одну з найбільш руйнівних для центральної нервової системи, незважаючи на використання противірусних препаратів (смертність досягає 20 %). У дітей, хворих на енцефаліт, нерідко виникають судоми.

Дефект білка, який бере участь у загибелі клітин, може погіршити здатність імунної системи боротися з герпесвірусною інфекцією в центральній нервовій системі, виявили вчені в новому дослідженні Science Immunology. Першим кроком до відкриття білка було проведення повного секвенування екзомів білків дівчинки, у якої розвинувся енцефаліт, спричинений простим герпесом. Секвенування цілого екзома — це геномна техніка визначення первинної структури всіх ділянок генів, що кодують білок.

У результаті цього пошуку команда ідентифікувала дві генні мутації, які несуть схему ключового білка під назвою RIPK3, що керує ініціацією клітинної смерті незалежно від інтерферону I типу. Незважаючи на те, що інтерферон самостійно може вести війну проти вірусів, для повного знищення інфікованих клітин необхідний також і «здоровий» RIPK3. Якщо цього не спостерігається, вірус проникає в центральну нервову систему. Якщо RIPK3 без мутації, він бере участь в ініціації клітинної смерті незалежно від інтерферону. Було виявлено, що дві мутації викликають низьку експресію RIPK3, що не дає можливості імунній системі індукувати клітинну смерть — вбивати інфіковані клітини — через апоптоз або некроптоз. Крім того, тестування in vitro показало, що фібробласти та нейрони, отримані від пацієнта, також не можуть ініціювати загибель клітин – це відкриття підтвердило висновки команди.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-06-global-team-scientists-herpes-simplex.html