Головна Новини Інфекційні хвороби Нові вакцини від малярії є багатонадійними

1 серпня, 2023

Нові вакцини від малярії є багатонадійними

Нові вакцини від малярії є багатонадійними

Дві експериментальні вакцини проти малярії не тільки безпечні для людей, а й демонструють значні успіхи, зокрема, одна з них спонукала уповільнення реплікації малярійного паразита у крові учасників клінічних випробувань.

Малярія – це паразитарна інфекція, спричинена одним із чотирьох найпростіших видів роду Plasmodium. Окрім P. vivax, іншими трьома є P. falciparum, P. ovale та P. malariae. Кожен із них передається виключно через укус самки комара Anopheles, непомітної нічної комахи, яка найбільш активна у проміжку між 22 годиною ночі і 4-ю ранку. Plasmodium vivax є другою за поширеністю причиною малярії та найбільш географічно розповсюдженою. У 2020-му, останньому повноцінному звітному році, було зареєстровано 241 мільйон епізодів малярії, спричинених усіма чотирма видами паразитів, і 627 000 смертей по всьому світу, згідно з даними Центру з контролю та профілактики захворювань США. Із них 95 % сталися в Африці.

Нові експериментальні вакцини назвали VAC071 і VAC079, кожна з них впливає на певний етап життєвого циклу паразита. Обидві викликали імунітет за допомогою націлювання на зв’язуючий білок P. vivax Duffy, або PvDBP. Глікопротеїни Duffy вражають поверхню еритроцитів і є дуже складними рецепторними ділянками. Зазвичай вони діють як рецептори для цитокінів, що вивільняються під час запалення. Але P. vivax використовує їх як порти входу для інфекції.

У паралельних дослідженнях вакцини добре переносилися, і в щеплених добровольців спостерігалася імунна відповідь. Щоб дослідити ефективність вакцин, учасників випробувань госпіталізували та інфікували P. vivax у контрольованих умовах. Команда вимірювала ріст паразитів у крові 19 реципієнтів вакцини. Незважаючи на те, що пандемія спричинила перерву в дослідницькому проєкті у 2020 році, однак COVID не зірвав його, і експерименти відновилися у 2021 році. Учені виявили, що під час введення за схемою відстроченого дозування одна з вакцин також знижує швидкість розмноження P. vivax на 51 %.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-07-experimental-malaria-vaccines-replication-parasites.html