Головна Новини Інфекційні хвороби Вірус звичайної застуди пов’язаний із порушенням згортання крові

14 серпня, 2023

Вірус звичайної застуди пов’язаний із порушенням згортання крові

Вірус звичайної застуди пов’язаний із порушенням згортання крові

Тромбоцити є спеціалізованими клітинними фрагментами, які утворюють тромби при подряпинах і травматичних ушкодженнях. Вірусні інфекції, аутоімунні захворювання та інші стани можуть призвести до тромбоцитопенії. Спостереження, опубліковане в New England Journal of Medicine, проливає нове світло на аденовірус і його роль у спричиненні розладу 4 фактора згортання крові (PF4).

Шлях до відкриття розпочався, коли маленьку дитину, якій амбулаторно діагностували аденовірусну інфекцію, довелося госпіталізувати до лікарні з агресивним утворенням тромбу в мозку (так званий тромбоз вен головного синуса) і важкою тромбоцитопенією. Лікарі встановили, що пацієнт не піддавався впливу гепарину чи вакцинації від COVID-19 – можливих тригерів для порушення згортання крові. Як виявилося, антитіла пацієнта утворювалися проти PF4 і зв’язувалися з ним, що спричинило швидке зниження рівня тромбоцитів.

Іноді утворення анти-PF4 антитіл викликається впливом гепарину, що називається гепариніндукованою тромбоцитопенією, а іноді це відбувається без впливу гепарину, як аутоімунний процес. За останні три роки було показано, що тромбоцитопенія може виникати після вакцинації проти COVID-19 у разі застосування вакцини із інактивованих фрагментів аденовірусного вектора. Цей стан називають імунною тромбоцитопенією (VITT), спричиненою вакциною.

Імуноглобуліни хворого нагадували такі, що утворювались у людей після вакцинації від COVID. Вони діяли так само і зв’язувалися з PF4 у тій самій ділянці. Спостереження науковців показують, що небезпечний для життя анти-PF4 розлад із клінічними та серологічними ознаками, схожими на VITT, може також бути спровокований інфекцією аденовірусу людини. Чи може такий VITT-подібний розлад бути пов’язаний з іншими вірусними інфекціями, наразі невідомо. Незважаючи на це, розлад анти-PF4 слід включити в диференційну діагностику в пацієнтів із тромбоцитопенією та тромбозом, зокрема тромбозом венозних синусів. Стратегії лікування змодельовані відповідно до стратегій, які використовуються для VITT (тобто антикоагулянт, високі дози імуноглобуліну, плазмообмін і мінімізація трансфузій тромбоцитів і фібриногену).

Джерело: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2307721