Головна Новини Інфекційні хвороби Людський організм може мати секретну зброю проти SARS-CoV-2

18 серпня, 2023

Людський організм може мати секретну зброю проти SARS-CoV-2

Людський організм може мати секретну зброю проти SARS-CoV-2

Невідомий клас молекул, частина величезної системи, яка допомагає людському тілу відрізняти «своїх» від «чужих», було виявлено під час серії дослідів на здорових клітинах. Дослідження, опубліковане в Science Immunology, проводилося під керівництвом Оксфордського університету у Великій Британії, де вчені дослідили клас молекул, робота яких полягає в тому, аби перешкоджати імунній системі атакувати здорові клітини. Ці молекули належать до класу білків людського лейкоцитарного антигену, частини головного комплексу гістосумісності, які відомі під скороченим описом HLA.

У найважливішому сімействі HLA є кілька класів молекул, і кожен клас можна знайти в конкретних типах клітин. Наприклад, молекули HLA I класу містяться на поверхні майже всіх ядерних клітин; до класу II відносяться, серед іншого, В-лімфоцити, дендритні клітини, макрофаги, моноцити та епітеліальні клітини тимуса. Саме антигени HLA за участю донорів і реципієнтів аналізують для трансплантації органів. Чим ближче збіг, тим більше шансів, що пересадка пройде успішно. Ці білки запобігають аутоімунним нападам на здорові клітини.

Незважаючи на те, що минулі дослідження показали, що інфекція SARS-CoV-2 автоматично пригнічує/знижує регуляцію класичних білків HLA, щоб запобігти розпізнаванню імунною системою інфікованих клітин, залишається незрозумілим, чи справді SARS-CoV-2 впливає на всі класи HLA однаково. Наприклад, поведінка незрозумілої підгрупи молекул HLA класу I, визначених як HLA-E, не гальмується вірусом так, як в інших HLA, що свідчить про можливу приховану імунну відповідь проти вірусу.

HLA-E експресується на природних клітинах-кілерах і на CD8 + Т-клітинах. Оксфордських дослідників зацікавила популяція, відома як HLA-E-обмежені CD8 + Т-клітини, потенційно здатна знищувати клітини, заражені SARS-CoV-2. Саме активність цих Т-клітин може пояснити, чому деякі люди швидко одужують від COVID-19.

У лабораторії виявили, що клони вищезгаданих клітин, отримані від пацієнтів із COVID-19, розпізнають інфіковані SARS-CoV-2 клітини та пригнічують реплікацію вірусу. Але в лабораторії також було підтверджено руйнування класичних молекул HLA SARS-CoV-2. Це активність, яка дозволяє коронавірусу подолати вразливі клітини, уникаючи імунної системи — так звана імунна втеча. Але цього, як показало дослідження, не сталося в клітинних лініях HLA-E, особливо в первинних епітеліальних клітинах дихальних шляхів людини.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-08-human-body-secret-weapon-sars-cov-.html