Головна Новини Інфекційні хвороби Незважаючи на зниження використання ципрофлоксацину, стійкість E. coli зростає

30 серпня, 2023

Незважаючи на зниження використання ципрофлоксацину, стійкість E. coli зростає

Незважаючи на зниження використання ципрофлоксацину, стійкість E. coli зростає

Після майже триразового скорочення рецептів на ципрофлоксацин між 2015 і 2021 роками показники резистентних до антибіотика бактерій кишкової палички, що циркулюють у суспільстві, не зменшилися. Справді, дослідження у Сієтлі серед жінок віком старше 50 років, які не приймали жодних антибіотиків протягом принаймні року, виявило, що захворюваність на кишкову паличку, стійку до ципрофлоксацину, фактично зросла. Приблизно кожна п'ята жінка в дослідженні постраждала.

Наукові розвідки вчених із Медичної школи Університету Вашингтона узгоджуються із теоретичними моделями, які вказують на те, що як тільки з’являється стійка до ліків форма кишкової палички, вона продовжить поширюватися, довгостроково перебуваючи в мікробіомах кишечника людини.

Патогенна кишкова паличка нерідко потрапляє в отвір сечовивідних шляхів і спричиняє інфекції. Анатомія таза робить жінок більш уразливими до цих бактерій. Жінки в постменопаузі особливо сприйнятливі до важкої стійкої до ліків інфекції. Деякі інфекції E. coli, стійкі до ліків, пов’язані зі значним ризиком госпіталізації та смерті від сепсису. Ципрофлоксацин і інші антибіотики цього класу колись були препаратами, які найчастіше призначали при інфекціях сечовивідних шляхів. У 2015 році рекомендації Центру із контролю та профілактики захворювань, Управління з контролю за харчовими продуктами та ліками і Товариства інфекціоністів Америки заборонили широке використання цього класу препаратів для лікування неускладнених інфекцій сечовивідних шляхів, частково через зростання резистентності.

У дослідженні вчені вивчали позитивні зразки учасників, щоби визначити, які стійкі до антибіотиків штами E. coli присутні. Вони виявили, що рівень особливо вірулентного штаму ST1193 зріс протягом періоду дослідження. Разом із ST131-H30 ці штами є основними причинами глобальної пандемії інфекцій сечовивідних шляхів із мультирезистентністю серед усіх жінок. Якщо ST1193 оселиться в кишечнику більшої кількості людей, ситуація може призвести до збільшення кількості інфекцій сечовивідних шляхів, спричинених цим більш вірулентним штамом, незалежно від обмеження призначення фторхінолонів. Іншим штамом із тривожним збільшенням у зразках учасників був ST69, який, як відомо, частіше є причиною інфекції сечовивідних шляхів у дітей.

Результати дослідження свідчать про те, що вченим треба приділити першочергову увагу відкриттю кращих способів контролювати здатність стійкої до ліків E. coli колонізувати кишечник, перш ніж вона спричинить ці інфекції. Автори розвідок згадали потенційні стратегії розгортання пробіотичних бактерій і антибактеріальних вірусів (бактеріофагів).

Джерело: https://www.nature.com/articles/s43856-023-00337-2