Головна Новини Інфекційні хвороби «Наздоганяюча вакцинація», рутинні щеплення та статистика: виклики 2023 року

30 серпня, 2023

«Наздоганяюча вакцинація», рутинні щеплення та статистика: виклики 2023 року

«Наздоганяюча вакцинація», рутинні щеплення та статистика: виклики 2023 року

МОЗ опублікувало дані про виклики, із якими довелося стикнутися у сфері вакцинації впродовж останніх років.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень, затвердженим МОЗ у 2018 році, 1 дозу щеплення від кору мають виконати на 12-му місяці життя, 2 дозу – у 6 років. Понад 28 тисяч дітей віком від 2 до 17 років, які пропустили 1 дозу, отримали її у рамках «наздоганяючої вакцинації». Ще 25 тисяч віком від 7 до 17 років були щеплені 2 дозою. Найбільше пацієнтів із Херсонської області та міста Києва пропустили вакцинацію, і, навпаки, найкращі показники були серед дітей Вінницької, Одеської та Чернігівської областей. Програма «наздоганяюча вакцинація» стартувала 17 липня із метою забезпечити захистом від інфекцій тих пацієнтів, які пропустили планові щеплення через зміну місця проживання. Було створено 312 мобільних бригад для досягнення максимальної ефективності. Наприклад, за період із 13 до 19 серпня 720 таких дітей отримали КПК.

Згідно зі статистикою, діти віком 6 років здобули менше вакцин від кору, паротиту та краснухи, ніж торік. Показники щеплень проти дифтерії та правця кращі, ніж минулого року, але все ж не досягають обов’язкових планових рівнів за 7 місяців 2023-го. «За минулий тиждень понад 10 тисяч дітей, які не отримували щеплення проти кору відповідно до віку, надолужили вакцинацію. Особливо це важливо напередодні початку навчального року, тож батькам варто перевірити вакцинальний статус дітей та наздогнати усі пропущені обовʼязкові щеплення, щоб уникнути інфекційних хвороб і можливих ускладнень», – заявляє заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін.

Він також повідомив про наявність усіх необхідних вакцин щонайменше до початку 2024 року: «Вакцини, отримані у 2022 році і протягом першої половини 2023 року, та гарантовані поставки вакцин до кінця року дозволяють не переривати рутинну вакцинацію та забезпечують доступ до послуги з імунопрофілактики для українців у кожній області. Цього вистачає для забезпечення обовʼязкових вакцинацій до кінця року та покриття потреб на перший квартал 2024 року». Окрім цього, спільними зусиллями МОЗ і ЮНІСЕФ Україна отримала 3 тисячі доз вакцини проти гепатиту А. «ЮНІСЕФ підтримує Міністерство охорони здоров'я України у запобіганні можливим спалахам інфекційних захворювань у постраждалих районах Херсонської та Миколаївської областей. Ця вакцина допоможе захистити дітей і дорослих від гепатиту А, що становить додаткову загрозу для їхнього здоровʼя внаслідок затоплення, спричиненого підривом Каховської дамби», – повідомляє Мурат Шахін, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Джерело: https://moz.gov.ua/