Головна Новини Інфекційні хвороби Змінено стандарти відпуску фармакологічної продукції

6 вересня, 2023

Змінено стандарти відпуску фармакологічної продукції

Змінено стандарти відпуску фармакологічної продукції

Стійкість до антимікробних препаратів є глобальною загрозою для здоров’я та розвитку і щороку призводить до мільйонів смертей у всьому світі. Невідповідне та надмірне використання антибіотиків спричиняє підвищення антимікробної стійкості та негативно впливає на ефективність цих критично важливих ліків. Останнім часом зросла резистентність мікроорганізмів до цефтріаксону і левофлоксацину в основному через надлишкове використання цих антимікробних засобів. Для врегулювання відпуску зазначених препаратів МОЗ оновило стандарти про раціональне використання антибіотиків. Із цією метою стандарт «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів із лікувальною та профілактичною метою» зазнав деяких змін у класифікації: згадані ліки тепер відносять до категорії резерву. Відтепер лікар має виконувати преавторизацію для призначення цефтріаксону або левофлоксацину.

Група резервних препаратів включає антибіотики та класи антибіотиків, які варто використовувати для лікування підтверджених або підозрюваних інфекцій, спричинених мікрорезистентними мікроорганізмами. Антибіотики резервної групи треба розглядати як «останній засіб». Вони мають бути доступними, але їхнє використання слід пристосовувати до дуже специфічних пацієнтів та умов, коли всі альтернативи не дають результатів або не підходять. Ці лікарські засоби можуть бути захищені ключовими цілями національних і міжнародних програм управління, що включають моніторинг та звітність про використання для збереження їхньої ефективності.

З метою допомоги у розробці інструментів щодо управління антибіотиками на місцевому, національному та міжнародному рівнях і зменшення резистентності до протимікробних препаратів ВООЗ розробила класифікацію антибіотиків Access, Watch, Reserve (AWaRe), де вони систематизуються за різними групами, аби підкреслити важливість їхнього належного вживання. Ця класифікація призначена для використання різними країнами як інструмент із забезпечення раціонального застосування антибіотиків і підтримки діяльності з моніторингу та управління препаратами. Вона не рекомендована як модель для включення антибіотиків до національних списків основних лікарських засобів.

Джерело: www.phc.org.ua