Головна Новини Інфекційні хвороби Осінній сезон: поширення ГРВІ та COVID-19 в Україні

14 вересня, 2023

Осінній сезон: поширення ГРВІ та COVID-19 в Україні

Осінній сезон: поширення ГРВІ та COVID-19 в Україні

Із приходом осені розпочався сезон гострих респіраторних вірусних інфекцій, зокрема грипу та COVID-19. Попри скасування карантину, коронавірус усе ще залишається в суспільстві: за перший тиждень осені в Україні зафіксовано 1200 випадків зараження. 200 осіб потребували госпіталізації через ускладнення, ще 7 померли, переважно, невакциновані пацієнти або особи похилого віку. Найбільш активного поширення інфекцій очікують на початку жовтня.

«Всесвітня організація охорони здоров’я вже оприлюднила відповідні результати, особливих відмінностей від минулого періоду не очікується: це будуть віруси грипу типу А і В. Насправді, за попередніми прогнозами, не очікується, що це буде якийсь сезон особливої тяжкості. І хотів би також нагадати, що вакцинація проти грипу не буде захищати від COVID-19 та навпаки. Тому тут справді варто зрозуміти, що людина, яка має важкі супутні захворювання, або інші важкі стани, або похилий вік, має отримувати щонайменше 2 щеплення перед початком епідемічного сезону – і від COVID-19, і від грипу», – повідомляє Сергій Дубров, заступник очільника МОЗ.

Незабаром у країні стартує вакцинація проти грипу та коронавірусу завдяки великій кількості отриманих доз. Обласні центри контролю і профілактики хвороб одержали майже 40 тисяч доз Pfizer у рамках гуманітарного проєкту «Безпечні та доступні ліки для українців». Також отримано 60 тисяч вакцин проти грипу. За підрахунками, «…щонайменше 12 мільйонів українців не мають повноцінного захисту зараз від коронавірусної інфекції. Це цифра, яка лякає, тому що Україна повністю забезпечена вакциною від COVID-19. У нас є майже 7 млн доз вакцини проти коронавірусу як для дорослих, так і для дітей. Також минулого тижня додаткові партії були направлені у кожну область. Але показники зараз доволі низькі. Сподіваємося, що до початку сезону люди частіше звертатимуться до своїх сімейних лікарів й отримуватимуть щеплення проти коронавірусної інфекції», – зазначає Сергій Дубров.

Джерело: phc.org.uaa