Головна Новини Інфекційні хвороби Закупорка судин може спричинити набряк мозку в дітей із церебральною малярією – з’ясовано, чому

23 жовтня, 2023

Закупорка судин може спричинити набряк мозку в дітей із церебральною малярією – з’ясовано, чому

Закупорка судин може спричинити набряк мозку в дітей із церебральною малярією – з’ясовано, чому

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, малярія – це хвороба, що передається комарами та щороку вражає приблизно 219 мільйонів людей і забирає 400 000 життів, переважно дітей віком до п’яти років. Одним із найважчих для лікування ускладнень дитячої малярії є набряк головного мозку, який характеризується накопиченням рідини та судинним застоєм еритроцитів. Цей процес може призвести до коми, а в багатьох випадках і до смерті.

Учені із Національного інституту алергії та інфекційних захворювань у Бетесді, штат Меріленд, проводили дослідження для визначення причини набряку мозку в дітей, викликаного малярійною інфекцією. Усі діти в дослідженні були з Малаві та інфіковані P. falciparum, який домінує на африканському континенті.

Усього до дослідницького проєкту було залучено 108 дітей, серед яких були здорові діти, які брали участь як контрольна група. Окрім 46 дітей із церебральною малярією, які були обстежені під час дослідження, ще 33 дитини з неускладненою малярією та 29 здорових дітей пройшли обстеження. Щоби краще зрозуміти причини набряку мозку, команда не тільки покладалася на техніку неінвазивної інфрачервоної спектроскопії для вивчення динаміки кровотоку в мозку, науковці також вивчали мозок кожної дитини за допомогою МРТ як ще одного методу отримання зображення церебральних судин.

Як виявилося, набряк пов’язаний зі збільшенням вмісту рідини в мозковій тканині та внутрішньочерепного тиску, а також здавленням дрібних кровоносних судин, що знижує концентрацію церебрального гемоглобіну. Навпаки, при венозній обструкції кровоносні судини переповнюються кров’ю, що призводить до підвищення церебрального гемоглобіну. Ті, у кого був набряк мозку, мали вищі концентрації гемоглобіну в мікросудинах мозку, що корелювало із більшою тяжкістю набряку мозку.

Зміна клімату сприяє поширенню москітів-переносників малярії в дедалі ширшому географічному діапазоні. І несподівана хвиля випадків малярії, які виникли цього року не внаслідок подорожей, а з’явилися на місцевому рівні в кількох штатах США, схвилювала ВООЗ та керівництво США, які закликали до посилення нагляду.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-10-malaria-mystery-vessel-congestion-brain.html