Головна Новини Інфекційні хвороби Перші експрес-тести на хламідіоз і гонорею, що мають 100 % чутливість

30 жовтня, 2023

Перші експрес-тести на хламідіоз і гонорею, що мають 100 % чутливість

Перші експрес-тести на хламідіоз і гонорею, що мають 100 % чутливість

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, більше половини із приблизно 374 мільйонів інфекцій, що передалися статевим шляхом у 2020 році, були або хламідіозом, або гонореєю, які часто протікають безсимптомно та виникають одночасно. Незважаючи на поширеність, жодна хвороба поки що не має клінічно доступного експрес-тесту, але це може змінитися завдяки дослідницькій групі з Пенсильванії. Науковці повідомили про перші швидкі тести на гонорею та хламідіоз, побудовані на платформі, яку можна налаштувати для виявлення різноманітних інфекцій. Зараз є молекулярні тести, здатні виявляти генетичний матеріал бактерій, але вони можуть бути дорогими і займати кілька днів для виявлення результатів.

Дослідники очолили роботу над розробленням біосенсора бічного потоку, того самого виду біосенсора на паперовій основі, який використовується в домашніх експрес-тестах на COVID-19, що виявляє нуклеїнові кислоти, присутні в хламідіях або гонореї, у зразках цервікального та вагінального мазків за дві хвилини. Чутлива смужка містить одноланцюгові олігонуклеотиди (ssDNA) або фрагменти нуклеїнових кислот, які дослідники розробили з високою специфічністю та спорідненістю для різних генетичних мішеней, збережених серед різних штамів хламідій та гонореї, які також менш схильні до резистентності до антибіотиків. Коли зонди ssDNA зв’язуються із цільовими фрагментами нуклеїнової кислоти, смужка змінює кольори, що означає позитивний результат тесту.

Дослідники досягли цього, поєднавши кожен зонд ssDNA із наночастинками золота, які є частинками з унікальними оптичними властивостями. Коли зонд зв’язується із цільовим фрагментом, пов’язана наночастинка змінює свій плазмовий резонанс. Наночастинка золота також збільшується в діаметрі та об’єднується з іншими комплексами зонда/датчика наночастинок, що може посилити сигнал і поглибити зміну кольору. Під час тестування із 60 анонімними клінічними зразками, зібраними у клініках Іллінойсу, тести точно виявили хламідіоз і гонорею у 100 % випадків, тобто вони не дали помилково негативних результатів. Головною перевагою цього методу є конкретна та чутлива ідентифікація патогенів. Навіть якщо генетичні бактеріальні концентрації низькі, точна ідентифікація можлива, мінімізуючи виникнення помилкових спрацьовувань.

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.202304009