Головна Новини Інфекційні хвороби Антибіотики для звичайних дитячих інфекцій більше не ефективні в багатьох частинах світу

1 листопада, 2023

Антибіотики для звичайних дитячих інфекцій більше не ефективні в багатьох частинах світу

Антибіотики для звичайних дитячих інфекцій більше не ефективні в багатьох частинах світу

Дослідження під керівництвом Сіднейського університету показало, що багато антибіотиків, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я, мають менш ніж 50 % ефективності при лікуванні дитячих інфекцій, таких як пневмонія, сепсис і менінгіт. Результати дослідження показують, що всесвітні рекомендації щодо використання антибіотиків застарілі та потребують суттєвого оновлення. Найбільше страждають регіони Південно-Східної Азії та Тихого океану, включаючи сусідні Індонезію та Філіппіни, де щороку відбуваються тисячі невиправданих смертей дітей унаслідок стійкості до антибіотиків.

ВООЗ оголосила, що резистентність до антимікробних препаратів (AMR) є однією з 10 найбільших глобальних загроз громадському здоров’ю, із якими стикається людство. За оцінками, щороку у всьому світі трапляється три мільйони випадків сепсису в новонароджених, із них – 570 000 смертей. Багато з них пов’язані з відсутністю ефективних антибіотиків для лікування резистентних бактерій.

Для прикладу, цефтріаксон, імовірно, буде ефективним у лікуванні лише одного з трьох випадків сепсису або менінгіту в новонароджених. Препарат також широко використовується в Австралії для лікування багатьох захворювань у дітей, таких як пневмонія та інфекції сечовивідних шляхів. Виявилося, що інший антибіотик, гентаміцин, ефективний у лікуванні менш ніж половини всіх випадків сепсису та менінгіту в дітей. Гентаміцин зазвичай призначають разом з амінопеніцилінами, які, як показало дослідження, також мають низьку ефективність у боротьбі з інфекціями кровотоку в немовлят і дітей.

AMR є більш проблематичною для дітей, ніж для дорослих, оскільки нові антибіотики з меншою ймовірністю будуть випробувані та доступні для пацієнтів віком до 14 років. Докторка Фібі Вільямс, головна авторка роботи, каже, що їхня робота має стати тривожним дзвінком для всього світу. Дослідження проаналізувало 6648 бактеріальних ізолятів з 11 країн у 86 публікаціях, щоби перевірити чутливість до антибіотиків звичайних бактерій, що спричиняють дитячі інфекції. На думку вчених, найкращий спосіб боротьби зі стійкістю до антибіотиків при дитячих інфекціях – зробити пріоритетом фінансування дослідження нових антибактеріальних препаратів та схем їх застосування для дітей і новонароджених.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772368223001518?via%3Dihub