Головна Новини Інфекційні хвороби мРНК-вакцина проти мавпячої віспи перевершує свою попередницю

20 листопада, 2023

мРНК-вакцина проти мавпячої віспи перевершує свою попередницю

мРНК-вакцина проти мавпячої віспи перевершує свою попередницю

Нещодавній глобальний спалах мавпячої віспи (mpox) пролив яскраве світло на потребу в безпечних та ефективних вакцинах проти ортопоксвірусу, особливо через зоонозні загрози, що постійно насуваються, і можливості швидкого поширення цих патогенів у всьому світі. Сьогодні група американських учених випробовує потенційну вакцину з наночастинок мРНК із надією розробити імунізацію, яка перевершить поточну вакцинацію від mpox.

У дослідницьку групу здебільшого увійшли представники із приватних і федеральних установ, які виготовили одну з успішних COVID-вакцин мРНК: Moderna Inc., Кембридж, Массачусетс, і Національний інститут алергії та інфекційних захворювань (NIAID) у Бетесді, штат Меріленд. Нова розвідка також включала співпрацю з Інститутом медичних досліджень інфекційних хвороб армії США (USAMRIID) у Форт-Детрік, Меріленд. У Science Translational Medicine розробники зазначають, що мета нової мРНК-вакцини проти mpox полягає в тому, щоб отримати щеплення, готове до зберігання у разі майбутнього спалаху.

Вірус мавпячої віспи викликав глобальний спалах у 2022 році. Хоча вакцини були швидко введені в дію, після повної імунізації було помічено прорив захворювання. Враховуючи загрозу додаткових зоонозних явищ і еволюцію здатності вірусу передаватись від людини до людини, існує нагальна потреба у вакцині, специфічній для mpox, яка забезпечує захист від еволюціонуючих штамів і споріднених ортопоксвірусів.

Вакцина, яку вводили під час спалаху віспи, була модифікованою вакциною коров’ячої віспи Ankara. Вона була ефективною для зниження тяжкості захворювання та передачі, незважаючи на свої недоліки. Модифікована Ankara – це атенуйований (ослаблений) штам великого та складного вірусу з оболонкою із геномом дволанцюгової ДНК. Спираючись на дослідження на тваринах, учені випробували нову мРНК-вакцину, якою щепили мишей, яким пізніше ввели смертельну дозу вірусу коров’ячої віспи. У результаті імунізовані тварини змогли протистояти смертельній інфекції. Було проведено кілька різних експериментів, аби перевірити ефективність вакцини, а також порівняти її з вакциною-попередником. Порівнюючи із модифікованим вірусом коров’ячої віспи Ankara, який є основою для поточної вакцини, імунізація на основі мРНК генерувала чудову нейтралізуючу активність проти mpox і вірусу коров’ячої віспи та більш ефективно пригнічувала поширення збудника між клітинами. мРНК-ліпідна вакцина із наночастинок, що кодує набір із чотирьох поверхневих білків mpox, які беруть участь у прикріпленні, проникненні та передачі вірусу, може індукувати імунітет, специфічний для mpox, і гетерологічний захист від смертельного зараження вірусом.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.adg3540