Головна Новини Інфекційні хвороби Новий тип антитіл є перспективним проти багатьох форм вірусу грипу

22 грудня, 2023

Новий тип антитіл є перспективним проти багатьох форм вірусу грипу

Новий тип антитіл є перспективним проти багатьох форм вірусу грипу

Дослідники ідентифікували раніше невідомий клас антитіл – білків імунної системи, які захищають від хвороб, а саме можуть успішно нейтралізувати кілька форм вірусу грипу. Ці висновки, які можуть дати поштовх до розробки вакцин проти грипу з більш широким захисним ефектом, були опубліковані Холлі Сіммонс із Медичної школи Університету Пітсбурга та її колегами в журналі PLOS Biology.

Великі дослідницькі зусилля прокладають шлях до розроблення вакцин проти грипу, які краще захищають від кількох штамів одночасно. Багато вчених зосереджені на антитілах, які можуть одночасно захищати від підтипів грипу, відомих як H1 і H3. Ці підтипи особливо небезпечні, адже мають кілька штамів і відповідають за поширення інфекції. Сіммонс і її колеги взялися за особливий виклик у цій спробі – невелику зміну, виявлену в деяких штамах H1 у послідовності будівельних блоків, які утворюють фактори патогенності вірусу. Деякі антитіла, здатні нейтралізувати H3, також можуть нейтралізувати H1, але за однієї умови. Якщо Н1 має специфічну вставку 133а, то більшість імуноглобулінів людини не можуть одночасно впливати на два підтипи вірусу грипу.

Тепер у серії експериментів, проведених зі зразками крові пацієнтів, дослідники виявили новий клас антитіл, здатних нейтралізувати як певні штами H3, так і H1 з або без вставки 133a. Це дослідження розширює список антитіл, які можуть сприяти розробці вакцини проти грипу, яка забезпечує ширший захист за допомогою цілого ряду молекулярних механізмів. Це також додає все більше доказів, що підтверджують відхід від вакцин проти грипу, вирощених на курячих яйцях, – на сьогодні це найпоширеніший підхід до виробництва.

Автори додають: «Нам потрібні щорічні вакцини проти вірусу грипу, щоб встигати за вірусом [який створює нові штами майже щороку]. Наша робота показує, що бар’єри для формування більш широкого імунітету можуть бути напрочуд низькими. Враховуючи правильну серію контактів/вакцинацій проти вірусу грипу, можливо, щоби люди могли виробити стійкі антитіла, які нейтралізують різні віруси H1N1 і H3N2».

Джерело: https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3002415