Головна Новини Інфекційні хвороби Новий антибіотик, що вбиває смертельну супербактерію

5 січня, 2024

Новий антибіотик, що вбиває смертельну супербактерію

Новий антибіотик, що вбиває смертельну супербактерію

Acinetobacter baumannii – бактерія, що може спровокувати серйозний інфекційний процес у легенях, сечовивідних шляхах і крові, згідно зі статистичними даними Центрів контролю та профілактики захворювань США. На жаль, вона резистентна до класу потужних антибіотиків широкого спектра дії – карбапенемів. А. baumannii також включають до так званого ESKAPE-патогену (Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa і деякі види з роду Enterobacter) – групи мікроорганізмів із підвищеною стійкістю до антибіотиків, які відповідальні за більшість лікарняних інфекцій.

Тепер у дослідженні, опублікованому 3 січня в журналі Nature, науковці із Гарвардського університету та фармацевтичної компанії Hoffmann-La Roche виявили, що новий тип антибіотика, зосурабалпін, може вбити A. baumannii. Оскільки бактерія є грамнегативною, вона захищена як внутрішньою, так і зовнішньою мембранами, що ускладнює зовнішній вплив на неї. Проте в цьому дослідженні вчені серед 45 000 препаратів спочатку спробували ідентифікувати молекулу, яка могла б перетнути ці подвійні мембрани та знищити мікроорганізм, а потім точно її налаштувати.

«Що захопливе у відкритті, так це те, що один із будівельних блоків, які є частиною зовнішньої частини бактеріальної клітини, порушується новим препаратом», – зазначила професорка Лаура Піддок, одна з авторів роботи. У лабораторних експериментах зосурабалпін зупинив транспортування критичного будівельного блоку – ліпополісахариду – до зовнішньої частини клітини, перешкоджаючи належному формуванню захисної мембрани та зрештою призводячи до загибелі клітини.

У дослідженні зосурабалпін працював проти більш ніж 100 зразків резистентних штамів. Це також знизило рівень бактерій у мишей із пневмонією, спричиненою А. baumannii, і запобігло смерті мишей із сепсисом такої ж етіології. Як повідомили дослідники, зосурабалпін зараз тестується в 1 фазі клінічних випробувань для оцінювання його безпеки для людей. Єдиним недоліком цього відкриття є те, що модифікована молекула працюватиме лише проти конкретних бактерій, для знищення яких вона призначена, відзначили дослідники.

Проте загроза громадському здоров’ю, пов’язана із резистентністю до протимікробних препаратів, залишається великою проблемою в усьому світі через відсутність ефективних методів лікування. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки щороку реєструється понад 2,8 мільйона інфекцій, стійких до антимікробних препаратів. Згідно зі звітом про загрози резистентності до антибіотиків за 2019 рік, унаслідок цього гине понад 35 000 людей щороку.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41586-023-06873-0