Головна Новини Інфекційні хвороби Дослідники поспішають розробити заміну препарату Paxlovid

10 січня, 2024

Дослідники поспішають розробити заміну препарату Paxlovid

Дослідники поспішають розробити заміну препарату Paxlovid

Дослідники з Ратґерського університету (Нью-Джерсі) вважають себе одними з лідерів у пошуку перорального лікування COVID-19, яке б доповнювало або замінювало Paxlovid – противірусний препарат, який допомагає пацієнтам із групи високого ризику. Науковці опублікували дані на сервері препринтів bioRxiv, які показують, що альтернативний препарат, інгібітор протеази, пригнічує прогресування захворювання у тварин, що є необхідним кроком перед випробуваннями ліків на людях.

«COVID-19 залишається третьою провідною причиною смерті в країні, тому існує величезна потреба в додаткових варіантах лікування, – сказав Джун Ван, старший автор дослідження, доцент, який керує дослідницькою лабораторією. – Вона стане гострішою, коли COVID-19 неминуче мутує таким чином, що завадить препарату Paxlovid працювати». Команда університету сподівалася виробити ліки, які впливатимуть на вірусну папаїноподібну протеазу (PLpro) – білок, що виконує важливі вірулентні функції у всіх відомих штамах COVID-19.

Створення такого препарату потребувало детальної інформації про структуру PLpro, отриманої дослідниками з лабораторії в Центрі передової біотехнології та медицини університету. Точне знання структури PLpro дозволило команді Вана розробити та синтезувати 85 препаратів-кандидатів, які б зв’язувалися із цим білком і перешкоджали його дії. Лабораторне тестування показало, що найефективніший із цих препаратів-кандидатів, сполука під назвою Jun12682, пригнічує кілька штамів вірусу SARS-CoV-2, у тому числі ті, які протистоять лікуванню Paxlovid.

Подальше тестування на мишах, інфікованих SARS-CoV-2, у лабораторії в Університеті штату Оклахома показало, що пероральне лікування Jun12682 зменшило вірусне навантаження на легені та ураження, підвищивши рівень виживання. «Наше лікування було приблизно таким же ефективним на мишах, як і Paxlovid під час початкових випробувань на тваринах», – зазначив Ван і додав, що експериментальний препарат, здається, має принаймні одну велику перевагу перед старим препаратом. Paxlovid взаємодіє з багатьма ліками, що відпускаються за рецептом, і більшість людей, які мають найвищий ризик важкої форми COVID-19, також приймають інші препарати. Дослідники перевірили кандидат Jun12682 на основні ферменти, що метаболізують ліки, і не побачили жодних доказів того, що він заважатиме іншим препаратам.

Джерело: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.12.01.569653v1