Головна Новини Інфекційні хвороби На крок ближче до лікування важких бактеріальних інфекцій і сепсису

11 січня, 2024

На крок ближче до лікування важких бактеріальних інфекцій і сепсису

На крок ближче до лікування важких бактеріальних інфекцій і сепсису

Розробленням нової стратегії лікування бактеріальних інфекцій і сепсису керують дослідники Лундського університету у Швеції. У дослідженні, опублікованому в Nature Communications, науковці демонструють, як вони можуть нейтралізувати токсичні речовини з бактерій, імітуючи речовину, природно присутню в організмі, і цим пом’якшити запалення, яке в іншому разі могло б призвести до сепсису.

«Незважаючи на десятиліття досліджень, сьогодні не існує специфічних методів лікування сепсису. Тепер, черпаючи натхнення із власних захисних механізмів організму, заснованих на пептидах, ми розробили новий підхід до лікування важких бактеріальних інфекцій», – зазначає Артур Шмідтхен, професор дерматології та венерології і старший консультант Університетської лікарні Сконе, який керував науковою розвідкою. Понад два десятиліття Шмідтхен і його дослідницька група вивчали ендогенні пептиди, менші білкові фрагменти в організмі, здатні вбивати бактерії та нейтралізувати бактеріальні токсини.

Ці пептиди також виявилися потужними інструментами в управлінні шкідливою запальною реакцією, яка виникає в організмі в результаті інфекції. Функції пептидів є вирішальними – якщо інфекцію та запалення не стримати, це може призвести до сепсису. Імітуючи природну структуру пептидів білка тромбіну, дослідники розробили лікування на основі пептидів sHVF18. Він блокує рецептор CD14, який відіграє ключову роль у виявленні бактеріальних речовин та ініціації імунної відповіді. Ця реакція має вирішальне значення для боротьби з інфекцією, але її надмірна активація призводить до сепсису. Крім того, розроблена структура також блокує різні токсини, що виділяються бактеріями, тим самим регулюючи запалення.

При розробленні цього лікування науковці використовують те, що сотні мільйонів років еволюції створили як захист від інфекцій. Застосовуючи передові методи аналізу, вивчили структуру та функцію sHVF18 на клітинному рівні. Також дослідили ефективність лікування на доклінічних моделях тварин із багатонадійними результатами як щодо інфекції, так і запалення в мишей. В експериментальній моделі системного запалення у свиней лікування sHVF18 призвело до значного зменшення пошкодження легень, підвищення рівня кисню в крові та покращення функції нирок, порівнюючи з контрольною групою, яка не отримувала лікування. Наступним кроком є продовження проєкту з метою розробки sHVF18 як ліків.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-023-41702-y