Головна Новини Інфекційні хвороби Дослідники опублікували вичерпний звіт про тривалі симптоми COVID у дітей

13 лютого, 2024

Дослідники опублікували вичерпний звіт про тривалі симптоми COVID у дітей

Дослідники опублікували вичерпний звіт про тривалі симптоми COVID у дітей

До 5,8 мільйонів дітей і підлітків у США мали симптоми COVID-19, які зберігалися протягом тривалого часу після первинного інфікування. Але діагностика педіатричних післягострих наслідків SARS-CoV-2 залишається складною, оскільки вірус може вражати будь-яку систему органів в організмі, симптоми сильно відрізняються залежно від людини, і мало що відомо про ці траєкторії у юних пацієнтів із часом. Дитяча лікарня Лос-Анджелеса є одним із 10 педіатричних центрів, які беруть участь у загальнонаціональній ініціативі «Дослідження COVID для прискорення одужання» (RECOVER), яку спонсорує Національний інститут охорони здоров’я з метою покращення діагностики, лікування та профілактики COVID-19 у дітей.

Найпоширенішими довгостроковими симптомами COVID у дітей є втома, постійні головні болі, слабкість, біль у кістках і суглобах, задишка, втрата смаку та нюху, запаморочення. Від 2 % до 44 % дітей із тривалим перебігом COVID-19 можуть відчувати труднощі з концентрацією після фізичних або розумових зусиль. Така втома також може імітувати симптоми міалгічного енцефаломієліту, відомого як синдром хронічної втоми. Це може тривати впродовж щонайменше шести місяців і порушувати щоденні функції. Тривалий COVID пов’язують із більшими ризиками появи діабету 2 типу приблизно через місяць після первинного інфікування. Він також пов’язаний із розвитком мультисистемного запального синдрому в дітей, який, як вважається, спричинений аномально високою активацією імунної відповіді та включає пошкодження серця, нерегулярний серцевий ритм і порушення провідності.

Тривалий COVID може погіршити хронічні респіраторні захворювання, такі як астма. Кілька досліджень показали, що хоча астма не загострювалася під час первинної інфекції COVID-19, погіршення сталося протягом шести місяців після інфікування. Тривалий COVID також може погіршити рідкісну фіброміалгію та захворювання сполучної тканини, такі як синдром Елерса-Данлоса або синдром Марфана. Ці стани також пов’язані із синдромом хронічної втоми та порушенням регуляції функцій організму, таких як артеріальний тиск і частота серцевих скорочень, що спричиняє запаморочення під час зміни положення або стояння – синдром постуральної ортостатичної тахікардії.

Джерело: https://publications.aap.org/pediatrics/article/doi/10.1542/peds.2023-062570/196606/Postacute-Sequelae-of-SARS-CoV-2-in-Children?autologincheck=redirected