Головна Новини Інфекційні хвороби Точний механізм дії герпесвірусу вказує на потенційне лікування

4 березня, 2024

Точний механізм дії герпесвірусу вказує на потенційне лікування

Точний механізм дії герпесвірусу вказує на потенційне лікування

Дослідники клініки Клівленда (штат Огайо, США) виявили ключовий механізм індукції раку, який використовує герпесвірус, асоційований із саркомою Капоші (KSHV), також відомий як вірус герпесу людини 8 типу. Дослідження вказує на нові ефективні варіанти лікування пухлин, асоційованих із KSHV: саркому Капоші, первинну лімфому та мультицентричну хворобу Каслмена. Ці висновки мають значні наслідки: віруси є причиною від 10 % до 20 % пухлинних захворювань в усьому світі. Стандартні методи лікування раку, спричиненого вірусами, направлене на зменшення пухлин, які вже є, але це не вирішує основну проблему вірусу.

Дослідження під керівництвом Цзюнь Чжао показує, що KSHV маніпулює двома людськими ферментами під назвою CDK6 і CAD, щоби змінити спосіб, у який клітини людини виробляють нові нуклеотиди (будівельні блоки ДНК і РНК) і переробляють глюкозу. Зміни в рості клітин піддають їх набагато більшому ризику утворення пухлин і відіграють вирішальну роль у виникненні раку. Команда вчених показала, що вірус активує певний шлях, який керує клітинним метаболізмом і проліферацією. Інгібування цього процесу за допомогою вже схвалених ліків від раку молочної залози блокувало прогресування лімфоми, зменшувало реплікацію KSHV та наявні пухлини в доклінічних моделях.

Більшість вірусів не можуть самостійно виробляти енергію чи необхідні молекули, тому вони покладаються на людські клітини, які виконують роботу за них. Команда виявила, що герпесвірус 8 типу захоплює білок господаря CDK6 і CAD, змушуючи інфіковані клітини виробляти додаткові метаболіти, що забезпечує швидшу реплікацію вірусу та неконтрольоване розмноження клітин. Дослідницька група застосовувала на доклінічних моделях препарат, що блокує CDK6, – палбоцикліб, уже схвалені ліки від раку молочної залози, а також сполуку, спрямовану на CAD. Учені помітили значне зменшення розміру пухлини та підвищення рівня виживання: більшість пухлин практично зникли приблизно через місяць лікування, а деякі зменшилися майже на 80 %.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-024-45852-5