Головна Новини Інфекційні хвороби Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами

28 березня, 2024

Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами

Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами

Міжнародна дослідницька група під керівництвом Мельбурнського королівського технологічного університету в Австралії створила та виготовила поверхню для знищення вірусів, яка може допомогти контролювати поширення хвороби в лікарнях, лабораторіях та інших середовищах високого ризику. Поверхня, виготовлена із кремнію, покрита крихітними наношипами, які пронизують віруси при контакті. Лабораторні тести з вірусом hPIV-3, який спричиняє бронхіт, пневмонію та круп, показали, що 96 % вірусів були або розірвані на частини, або пошкоджені до ступеня, коли вони більше не могли розмножуватися, щоб викликати інфекцію. Ці результати показують, що пристрій може допомогти контролювати передачу потенційно небезпечного біологічного матеріалу в лабораторіях і медичних закладах.

Новостворена поверхня для знищення вірусів виглядає як плоске чорне дзеркало, але насправді має крихітні шипи, розроблені спеціально для знищення вірусів. Такий матеріал можна додавати в пристрої та поверхні, до яких зазвичай торкаються, щоби запобігти поширенню вірусу та зменшити використання дезінфікуючих засобів. Поверхні з наношипами були виготовлені в Мельбурнському центрі нанофабрикацій; вони начинені голками товщиною 2 нм (у 30 000 разів тоншими за людську волосину) і висотою 290 нм.

Процес, за допомогою якого віруси втрачають свою інфекційну здатність при контакті з наноструктурованою поверхнею, дослідницька група проаналізувала теоретично і практично. Учені провели експериментальний аналіз, виставивши вірус на наноструктуровану поверхню та спостерігаючи за результатами в Центрі мікроскопії та мікроаналізу університету. Отримані дані показують, що дизайн шипа надзвичайно ефективний у пошкодженні зовнішньої структури та  мембран96 % вірусів, які контактували з поверхнею протягом шести годин. Учені планують створити безпечніше середовище для дослідників, медичних працівників і пацієнтів, тому ведуть переговори з компаніями, які бажають розпочати постачання технології в різні заклади.

Джерело: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.3c07099