Головна Новини Інфекційні хвороби Дальнє ультрафіолетове світло може знищити 99 % вірусів у приміщенні

4 квітня, 2024

Дальнє ультрафіолетове світло може знищити 99 % вірусів у приміщенні

Дальнє ультрафіолетове світло може знищити 99 % вірусів у приміщенні

Дальнє ультрафіолетове світло є багатонадійною новою технологією для зниження рівня вірусів, що передаються повітряним шляхом, у закритих приміщеннях, але в реальних умовах його ефективність не була оцінена. Дослідження, проведене співробітниками Колумбійського університету, показує, що таке ультрафіолетове світло дезактивує майже всі (понад 99 %) віруси, що передаються повітрям, у  середовищі, де є велике скупчення людей. На думку вчених, ця технологія може працювати так само добре не тільки в лабораторних умовах, а й у реальному житті.

Звичайне бактерицидне ультрафіолетове світло є добре відомою технологією знищення вірусів і бактерій і часто використовується в лікарнях для стерилізації приміщень. Однак прямий вплив звичайного бактерицидного ультрафіолетового світла потенційно може завдати шкоди шкірі та очам, тому його можна застосовувати лише у порожніх кімнатах. Можна знезаразити приміщення до того, як туди прийдуть люди, але воно швидко наповниться вірусами знову, тому що люди при диханні виділяють у повітря патогени. Мета дослідження полягає в тому, щоби мати можливість безперервно дезактивувати приміщення, навіть тоді, коли в ньому перебувають люди.

Упродовж останніх кількох років команда Девіда Бреннера, директора Центру радіологічних досліджень, розробляла дальнє УФ-світло, яке має коротшу довжину хвилі (222 нм), ніж звичайне бактерицидне УФ-світло, і не може проникнути або пошкодити живу шкіру чи очі. Лабораторні випробування в Колумбійському та інших центрах продемонстрували швидку й ефективну деактивацію патогенів, що переносяться повітрям, як у малих, так і у великих дослідницьких камерах, ультрафіолетовим випромінюванням.

Мета цього дослідження – розглянути вплив дальнього УФ-світла в кімнаті, де присутні люди. З міркувань етики та безпеки вірус мав бути нешкідливим для людей. Результат – зменшення інфекційних вірусів, що передаються повітрям, на 99,8 % – перевершив очікування і був набагато більшим від того, чого можна  досягти за допомогою типової фільтрації повітря та вентиляції. Дослідження не виявило жодної вимірної різниці в якості повітря, пов’язаної з дальнім ультрафіолетовим світлом.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41598-024-57441-z