Головна Новини Інфекційні хвороби Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями?

23 квітня, 2024

Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями?

Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями?

Нове дослідження під керівництвом Єльського університету (Нью-Гейвен, штат Коннектикут, США) показує, що деяким респіраторним вірусним інфекціям, наприклад, COVID-19 і грипу, можна запобігти або вилікувати за допомогою місцевого застосування антибіотика. Команда під керівництвом Акіко Івасакі та Чарльза Дела Круза успішно перевірила ефективність неоміцину, антибіотика із групи аміноглікозидів, для запобігання або лікування респіраторних вірусних інфекцій на моделях тварин, коли його вводили через ніс. Потім дослідники виявили, що схожий підхід – цього разу із застосуванням безрецептурної мазі неоспорин, що містить неоміцин, – також викликає швидку імунну відповідь за допомогою активації інтерферон-стимульованих генів (ISG).

У своєму дослідженні вчені виявили, що миші, яким інтраназально вводили неоміцин, показали надійну лінію захисту ISG проти SARS-CoV-2 і високовірулентного штаму вірусу грипу А. Також помітили, що інтраназальне лікування неоміцином значно пом’якшувало контактну передачу SARS-CoV-2 у хом’яків. За словами дослідників, у здорових людей інтраназальне застосування неоспорину також ініціювало сильну експресію ISG у підгрупі добровольців. Ці результати показують, що можна оптимізувати використання антибіотика для запобігання вірусним захворюванням та їх поширенню серед людей. Цей підхід спрямований на активацію імунної відповіді, тому має працювати незалежно від виду вірусу.

Респіраторні віруси щороку вражають мільйони людей. Станом на 2024 рік глобальна пандемія COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2, призвела до 774,5 мільйонів випадків у всьому світі, а глобальна смертність склала 6,9 мільйонів людей. Віруси грипу є причиною майже 5 мільйонів випадків важких захворювань і 500 000 смертей у всьому світі щорічно. Зараз більшість методів лікування, які використовуються для боротьби з респіраторними вірусними інфекціями, включаючи противірусні препарати, моноклональні антитіла та реконвалесцентну плазмову терапію, вводяться внутрішньовенно або перорально. Вони спрямовані на призупинення прогресування наявних інфекцій. На думку дослідників, назальна терапія має набагато більше шансів зупинити інфекції, перш ніж вони поширяться на нижні дихальні шляхи та спричинять серйозні захворювання.

Джерело: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2319566121