Головна Новини Інфекційні хвороби Випробування показують, що пластирі з мікроматрицями безпечні та ефективні для вакцинації дітей

1 травня, 2024

Випробування показують, що пластирі з мікроматрицями безпечні та ефективні для вакцинації дітей

Випробування показують, що пластирі з мікроматрицями безпечні та ефективні для вакцинації дітей

У першій та другій фазах рандомізованого дослідження порівнювали результати вакцинації проти кору та краснухи серед двох груп: із використанням пластиру з мікроголками та шляхом звичайної ін’єкції. Мікроголка – невеликий пристрій, прикріплений на липкий пластир, що містить набір мікроскопічних виступів, які безболісно проникають у шкіру та доставляють вакцину. Дослідження, у якому взяли участь 45 дорослих (18–40 років), 120 дітей молодшого віку (15–18 місяців) і 120 немовлят (9–10 місяців) у Гамбії, показало, що введення вакцини проти кору та краснухи за допомогою пластиру стимулювало імунну відповідь, яка була такою ж сильною, як і за використання стандартної вакцини.

Випробуванням керували науковці з відділу Ради медичних досліджень у Гамбії Лондонської школи гігієни та тропічної медицини. Пластир був розроблений і виготовлений компанією Micron Biomedical Inc, яка підтримувала всі аспекти випробування. Результати опубліковані в журналі The Lancet. Дослідники сподіваються, що пластирі з мікроголками можуть допомогти досягти високого рівня імунітету населення, необхідного для контролю дитячих хвороб, таких як кір і краснуха. ВООЗ рекомендує щонайменше 95 % охоплення двома дозами вакцини проти кору, а проти краснухи радить, аби 80 % населення мали стійкий імунітет. Пластирі були визнані інноваціями з найвищим пріоритетом для подолання перешкод для імунізації в умовах обмежених ресурсів.

У зазначених умовах пластирі мають кілька переваг перед звичайними технологіями вакцинації. Їх легше транспортувати, а також відсутня або значно зменшена потреба в холодному зберіганні вакцин, що зазвичай перешкоджає безпечній доставці до віддалених районів Африки на південь від Сахари. Пластирі також не потребують залучення медичного працівника, й очікується, що добровольці зможуть вводити вакцини лише після короткого навчання. На відміну від звичайних голок і шприців, пластирі з мікроголками не становлять ризику зараження інфекціями, наприклад, гепатитом або ВІЛ.

Такі країни, як Велика Британія, що мають чіткі й добре забезпечені ресурсами програми вакцинації дітей, також страждають від швидкого зростання випадків кору через низький рівень охоплення імунізацією. Тому в таких державах пластирі з мікроголками можуть запропонувати більшу зручність і безболісну альтернативу звичайним ін’єкціям. Дослідники зазначають, що зараз плануються масштабніші випробування пластирів за участю широких репрезентативних груп дітей і немовлят, аби прийняти рішення про те, чи рекомендувати винахід для широкого використання у програмі вакцинації дітей.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)00532-4/fulltext