Головна Новини Інфекційні хвороби За останні півстоліття вакцини врятували 154 мільйони життів

10 травня, 2024

За останні півстоліття вакцини врятували 154 мільйони життів

За останні півстоліття вакцини врятували 154 мільйони життів

Міжнародна група дослідників у галузі охорони здоров’я та медицини, включаючи співробітників ВООЗ, які працюють з економістами та фахівцями з моделювання, виявила, що використання вакцин врятувало життя приблизно 154 мільйонам людей за останні пів століття. У своєму дослідженні, опублікованому в The Lancet, вчені використовували математичне та статистичне моделювання, щоб оцінити кількість врятованих життів завдяки вакцинації, а потім додали їх разом, щоб отримати загальну суму. За підрахунками, у 2024 році дитина молодше 10 років, вакцинована за графіком, має на 40 % більше шансів дожити до наступного дня народження, порівнюючи з гіпотетичним сценарієм відсутності вакцинації. Підвищена ймовірність виживання спостерігається навіть у пізньому дорослому віці.

Вчені були націлені на оцінку ступеня успіху Розширеної програми імунізації (EPI), започаткованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я в 1974 році. Мета EPI полягала в тому, аби вакцинувати всіх дітей у світі від найбільш поширених смертельних захворювань. На початку програми список включав 7 хвороб, у подальшому його було розширено до 13 (туберкульоз, COVID-19, дифтерія, гепатит B, H influenzae типу B, вірус папіломи людини, кір, краснуха, пневмококова інфекція, кашлюк, поліомієліт, ротавірус і правець). У рамках цих зусиль було проведено дослідження з розроблення вакцин, їх тестування і використання після того, як вони будуть визнані безпечними та ефективними. З моменту свого створення програма EPI призвела до розроблення багатьох вакцин і вакцинації мільйонів людей.

Робота включала збір та аналіз даних на локальному, регіональному та глобальному рівнях. У рамках цих зусиль створили 22 моделі на основі даних про вакцинацію людей у всьому світі за 50 років. Потім команда використала моделі для оцінки врятованих життів і виявила, що з 1974 року загальна кількість становить приблизно 154 мільйони. Дослідницька група також визначила, що діти отримали найбільшу користь від вакцинації – 101 мільйон врятованих життів були віком до 1 року. Також довели, що програми вакцинації мали значний вплив на рівень дитячої смертності – за останні пів століття показники в усьому світі знизилися на 40 %. Окрім цього, виявили, що вакцина проти кору зробила найбільший вплив – вона врятувала 60 % життів.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)00850-X/fulltext