Головна Новини Інфекційні хвороби Народження за допомогою кесаревого розтину подвоює ймовірність невдачі вакцинації проти кору

14 травня, 2024

Народження за допомогою кесаревого розтину подвоює ймовірність невдачі вакцинації проти кору

Народження за допомогою кесаревого розтину подвоює ймовірність невдачі вакцинації проти кору

Дослідження Кембриджського університету (Велика Британія) та Університету Фудань (Китай) показало, що одноразова доза ін'єкції проти кору в 2,6 рази частіше буде абсолютно неефективною в дітей, народжених за допомогою кесаревого розтину, порівнюючи з тими, хто народився природним шляхом. Такий висновок опублікований у журналі Nature Microbiology. У результаті імунна система дитини не виробляє антитіл для боротьби з інфекцією кору, тому немовля залишається чутливим до захворювання. Було виявлено, що лише повторна вакцинація викликає стійкий імунітет проти кору в дітей, які з’явилися на світ через кесарів розтин.

Потенційна причина цього ефекту пов’язана з розвитком мікробіома кишечника немовляти – масиву мікроорганізмів, які природним чином живуть у кишечнику. Інші дослідження показали, що при природних пологах від матері до дитини передається велика кількість різноманітних мікробів, що може зміцнити імунну систему. «Ми виявили, що те, як ми народжуємося – за допомогою кесаревого розтину або шляхом природних пологів, – має довгострокові наслідки для нашого імунітету, – зазначив професор Генрік Сальє з кафедри генетики Кембриджського університету. – Ми знаємо, що багато дітей не переносять другу дозу вакцини, що небезпечно як для них самих, так і для населення загалом».

Усе більше жінок у всьому світі вирішують народжувати за допомогою кесаревого розтину: у Великій Британії третина всіх пологів відбувається таким чином, у Бразилії та Туреччині так народжуються більше половини дітей. Щоб отримати необхідні результати, учені використали дані попередніх досліджень понад 1500 дітей у Хунані, Китай, які включали зразки крові, які брали кожні кілька тижнів від народження до 12 років. Це дозволило визначити, як рівень антитіл проти кору зазнавав змін упродовж перших кількох років життя, у тому числі після вакцинації. Виявили, що 12 % дітей, народжених через кесарів розтин, не мали імунної відповіді на перше щеплення проти кору, порівнюючи із 5 % дітей, народжених шляхом вагінальних пологів.

Дві дози препарату від кору необхідні, аби організм виробив тривалу імунну відповідь проти цього захворювання. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2022 році лише 83 % дітей у світі отримали одну дозу вакцини проти кору до свого першого дня народження – це найнижчий показник із 2008 року. Кір є вірусним захворюванням, яке поширюється через кашель і чхання. Починається із симптомів, схожих на застуду, і висипу, що може призвести до серйозних ускладнень: сліпоти, судом і навіть смерті. До появи вакцини проти кору в 1963 році кожні кілька років виникали великі епідемії, що спричиняло приблизно 2,6 мільйона смертей щороку. У 1971 році була розроблена та впроваджена комбінована вакцина проти кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК). У 2005 році до неї була додана вакцина проти вітряної віспи (КПКВ).

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41564-024-01694-x