Головна Новини Інфекційні хвороби Завдяки вакцинам, воді, санітарії та інфекційному контролю можна щорічно запобігти понад 750 000 смертей, асоційованих із резистентністю до антимікробних препаратів

24 травня, 2024

Завдяки вакцинам, воді, санітарії та інфекційному контролю можна щорічно запобігти понад 750 000 смертей, асоційованих із резистентністю до антимікробних препаратів

Завдяки вакцинам, воді, санітарії та інфекційному контролю можна щорічно запобігти понад 750 000 смертей, асоційованих із резистентністю до антимікробних препаратів

Виступаючи на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я, автори нової серії робіт медичного журналу Lancet закликають до термінових масштабних дій щодо протимікробної стійкості (AMR). Вони стверджують, що якщо світ не надасть пріоритету діям проти антимікробної резистентності зараз, ми побачимо постійне зростання глобальної кількості смертей. На сьогодні спостерігається 4,95 мільйона смертей на рік від інфекцій, пов’язаних з антимікробною резистентністю, серед немовлят, людей похилого віку, людей із хронічними захворюваннями та пацієнтів, які потребують хірургічних втручань.

Новий аналіз  свідчить про те, що наявні методи профілактики інфекцій можуть запобігти 750 000 смертей, пов’язаних з інфекціями AMR, на рік. Аналіз констатує:

  • Удосконалення профілактики інфекцій та контролю за ними в закладах охорони здоров’я, у т. ч. краща гігієна рук і регулярніше очищення та стерилізація обладнання, може врятувати до 337 000 життів на рік.
  • Загальний доступ до безпечної питної води та ефективної санітарії в місцевих громадах міг би запобігти приблизно 247 800 смертей щорічно.
  • Розширення застосування деяких педіатричних вакцин, зокрема проти пневмококів, які допомагають захистити від пневмонії та менінгіту, і впровадження нових,  як-от вакцини проти RSV (респіраторно-синцитіальний вірус) для вагітних жінок, може врятувати 181 500 життів на рік.

Автори пропонують амбітні, але досяжні глобальні цілі на 2030 рік, які, на думку вчених, повинні бути ухвалені на зустрічі в рамках універсального доступу до антибіотиків, цілей «10-20-30 до 2030 року»:

  • Зменшення на 10 % смертності від антибіотиків завдяки розширенню втручань у сфері охорони здоров’я, передусім для запобігання інфекціям, зменшення як використання антибіотиків, так і резистентності до них.
  • Зменшення на 20 % невідповідного використання антибіотиків людьми для лікування легких респіраторних інфекцій, які, як правило, не потребують антибіотиків.
  • Зниження на 30 % неналежного використання антибіотиків тваринами має бути досягнуто шляхом поступових дій у багатьох секторах. Приклади політики можуть включати: 
  1. відсутність використання важливих із медичного погляду протимікробних засобів для стимуляції росту тварин
  2. відсутність використання високопріоритетних, критично важливих протимікробних засобів для профілактичного лікування тварин
  3. застосовування всіх антибіотиків під керівництвом ветеринара.

Джерело: https://www.thelancet.com/series/antibiotic-resistance