Головна Новини Інфекційні хвороби Відкриття антитіл дає нову надію в боротьбі із грипом В і прокладає шлях до універсальної вакцини

4 червня, 2024

Відкриття антитіл дає нову надію в боротьбі із грипом В і прокладає шлях до універсальної вакцини

Відкриття антитіл дає нову надію в боротьбі із грипом В і прокладає шлях до універсальної вакцини

Дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта (штат Теннессі, США) виділили людські моноклональні антитіла проти грипу B, який становить значну загрозу громадському здоров’ю. Вакцини проти сезонного грипу охоплюють грип В і більш поширений грип А, але не стимулюють широкий діапазон імунних відповідей проти обох вірусів. Крім того, люди, чия імунна система була ослаблена, можуть не реагувати ефективно на щеплення від грипу. Низькомолекулярні препарати, які блокують нейрамінідазу, основний поверхневий глікопротеїн вірусу грипу, можуть допомогти в разі ранньої інфекції, але вони  обмежено корисні і, як правило, менш ефективні в лікуванні інфекцій грипу B.

У звіті в журналі Immunity дослідники центру описують, як із кісткового мозку людини, попередньо вакцинованої проти грипу, виділили дві групи моноклональних антитіл, які зв’язувалися з різними частинами глікопротеїну нейрамінідази на поверхні вірусу грипу B. Одне з антитіл, FluB-400, суттєво пригнічувало реплікацію вірусу в лабораторних культурах респіраторних епітеліальних клітин людини. Ці імуноглобуліни також захищали від грипу В на тваринних моделях при введенні шляхом ін’єкції або інтраназально.

Інтраназальне введення антитіл може бути більш ефективним і спричиняти менше системних побічних ефектів, ніж більш звичні шляхи – внутрішньовенна інфузія або внутрішньом’язова ін’єкція, частково тому, що інтраназальні антитіла можуть «захоплювати» вірус зі слизу носа, тим самим запобігаючи інфікуванню прилеглої епітеліальної поверхні. Нові висновки підтримують розроблення FluB-400 для профілактики та лікування грипу В і допоможуть спрямувати зусилля на створення універсальної вакцини проти грипу.

«Антитіла все частіше стають цікавим медичним засобом для запобігання або лікування вірусних інфекцій, – зазначив один з авторів статті доктор медичних наук Джеймс Кроу молодший. – Ми вирішили знайти антитіла до вірусу грипу B, який продовжує залишатися медичною проблемою, і нам пощастило знайти такі особливо потужні молекули під час досліджень». Кроу є почесним професором педіатрії університету та директором Центру вакцин Вандербільта, який виділив моноклональні антитіла проти багатьох вірусних інфекцій, у т. ч. і COVID-19.

Джерело: https://www.cell.com/immunity/abstract/S1074-7613(24)00253-X?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS107476132400253X%3Fshowall%3Dtrue