Головна Новини Інфекційні хвороби Учені визначили препарат для профілактики урогентіального хламідіозу

11 липня, 2024

Учені визначили препарат для профілактики урогентіального хламідіозу

Учені визначили препарат для профілактики урогентіального хламідіозу

Аби знайти раніше невідомі речовини для лікування урогентіального хламідіозу, наукова група під керівництвом Георга Старі (кафедра дерматології Віденського медичного університету) протестувала добірку із 2200 активних речовин. 28 із них призвели до значного зменшення росту хламідій, при цьому одна з речовин навіть змогла запобігти інфекції. Робота опублікована в журналі Cell Reports Medicine. «У мишачій моделі пентамідин був єдиною речовиною, яка виявилася ефективною проти хламідіозу навіть у дуже низьких концентраціях як при системному, так і місцевому застосуванні в ділянці статевих органів», – повідомляє про результати Старі. Окрім хламідій, тести показали, що пентамідин також блокує ріст Neisseria gonorrhoeae, збудника, який спричиняє гонорею.

Зараз реєструється найвищий рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) в Америці із 1950-х років. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, бактерії Chlamidiae є причиною найпоширенішої бактеріальної інфекції, що передається статевим шляхом. Хламідіоз також залишається однією з найрозповсюджених причин безпліддя в жінок. Окрім цього, бактерії можуть спричинити інфекцію очей – трахому, яка призводить до втрати зору в 1,9 мільйонів людей у всьому світі. Під час попередніх досліджень вивчали застосування антибіотика доксицикліну для запобігання бактеріальним захворюванням, що передаються статевим шляхом, у групах високого ризику після статевого контакту (постконтактна профілактика). Однак, оскільки існує ризик того, що як патогени, так і штами здорового мікробіому можуть із часом розвинути стійкість до доксицикліну, нещодавно ідентифікований активний інгредієнт пентамідин є кращою альтернативою.

Пентамідин є протимікробним препаратом, який використовують для лікування африканського трипаносомозу, лейшманіозу, а також для профілактики та лікування пневмоцистної пневмонії в людей з ослабленим імунітетом. Препарат впливає на функції ДНК, РНК, фосфоліпідів і синтез білка. Він зв'язується з багатими на аденін і тимін ділянками ДНК, а також пригнічує ферменти топоізомерази, що призводить до порушення геному. Пентамідин входить до переліку основних лікарських засобів ВООЗ, а в регіонах, де поширений трипаносомоз, ним забезпечують безкоштовно. Зараз співробітники Віденського медичного університету розглядають можливе патентування лікарських засобів на основі пентамідину із профілактичною метою.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(24)00357-