Головна Новини Інфекційні хвороби ВООЗ стривожена, оскільки рівень імунізації дітей зупинився

17 липня, 2024

ВООЗ стривожена, оскільки рівень імунізації дітей зупинився

ВООЗ стривожена, оскільки рівень імунізації дітей зупинився

Рівень вакцинації дітей у всьому світі зупинився, в результаті чого мільйони дітей не були щеплені або достатньо вакциновані, заявила ВООЗ у понеділок, 15 липня 2024 року. Організація попереджає про небезпечні прогалини в імунізації, що призводить до спалахів таких захворювань, як кір. У 2023 році 84 % дітей, або 108 мільйонів, отримали три дози вакцини проти дифтерії, правця та кашлюку (АКДП), причому третя доза слугувала ключовим маркером глобального охоплення. Це був той самий відсоток, що й роком раніше, що означає, що скромний прогрес, який спостерігався у 2022 році після різкого падіння під час COVID-19, зупинився. Цей показник становив 86 відсотків у 2019 році до пандемії. Фактично, 2,7 мільйона дітей залишилися нещепленими або недостатньо вакцинованими минулого року, порівнюючи з рівнем до пандемії в 2019 році.

Прогрес не тільки зупинився, але й кількість так званих дітей із нульовою дозою, які не отримали жодного уколу, зросла із 12,8 мільйонів у 2019 році до 13,9 мільйонів у 2022 році та 14,5 мільйонів минулого року. Ще більше занепокоєння викликає те, що понад половини невакцинованих дітей живуть у 31 країні із відсутністю доступу до послуг безпеки, харчування та охорони здоров’я.

У 2023 році лише 74 % отримали другу необхідну дозу, тоді як для запобігання спалахів необхідно 95-відсоткове охоплення. «Це все ще занадто мало, щоби запобігти спалахам і досягти цілей із ліквідації», – зауважив Ефрем Леманго, керівник відділу імунізації ЮНІСЕФ. Він зазначив, що у 2023 році було підтверджено понад 300 тисяч випадків кору, що майже втричі більше, ніж роком раніше. За останні п’ять років у 103 країнах відбулися спалахи, причому основною причиною вважається низький рівень охоплення вакцинацією 80 відсотків або менше. Навпаки, у 91 країні з високим рівнем охоплення вакцинацією проти кору спалахів не було.

Позитивним моментом є те, що спостерігалося значне зростання вакцинації проти вірусу папіломи людини, що спричиняє рак шийки матки. Але ця вакцина досі охоплює лише 56 % дівчат-підлітків у країнах із високим рівнем доходу та 23 % у країнах із низьким рівнем доходу, а це значно нижче цільового показника у 90 %. Нещодавнє опитування понад 400 000 користувачів цифрової платформи ЮНІСЕФ для молоді показало, що понад 75 % респондентів не знають, що таке ВПЛ, що підкреслює необхідність кращої поінформованості громадськості та забезпечення доступності вакцини. Отримавши інформацію про вірус, його зв’язок із раковими захворюваннями та наявність вакцини, 52 % опитаних зазначили, що хочуть отримати вакцину проти ВПЛ, але їм заважають фінансові обмеження (41 %) і її відсутність (34 %).

Джерело: https://www.unicef.org/press-releases/global-childhood-immunization-levels-stalled-2023-leaving-many-without-life-saving