Головна Новини Інфекційні хвороби Новий препарат, що на 100 % ефективний у запобіганні поширенню ВІЛ

19 липня, 2024

Новий препарат, що на 100 % ефективний у запобіганні поширенню ВІЛ

Новий препарат, що на 100 % ефективний у запобіганні поширенню ВІЛ

Згідно з даними клінічних випробувань, ін’єкційний препарат, який вводять двічі на рік, виявився на 100 % ефективним у запобіганні поширенню ВІЛ. У разі схвалення препарат стане ще одним профілактичним засобом і наблизить нас до викорінення вірусу. Розробка преконтактної профілактики раз на день, а саме таких препаратів, як Truvada та Descovy, означала величезний прогрес у медицині. Якщо ВІЛ-негативні особи приймають ці препарати за призначенням, PrEP знижує ризик зараження вірусом через незахищений статевий акт приблизно на 99 %. Тепер результати 3-ї фази клінічних випробувань, проведених компанією Gilead Sciences, показали, що їхній новий ін’єкційний препарат на 100 % ефективний у запобіганні інфікуванню.

«З нульовою кількістю інфекцій і 100 % ефективністю ленакапавір, який вводиться двічі на рік, продемонстрував свій потенціал як новий важливий інструмент для запобігання ВІЛ-інфекціям», – зазначив Мердад Парсі, доктор медичних наук, головний медичний директор Gilead Sciences. Ленакапавір – це інгібітор капсиду, що є білковою оболонкою вірусу, яка містить і захищає генетичний матеріал збудника та має вирішальне значення для проникнення в людську клітину. Потрапивши всередину клітини організму, капсид вивільняє сполуки, що використовує вірус для реплікації.

Перші дані з подвійного сліпого рандомізованого дослідження PURPOSE 1 були надзвичайно багатонадійними. У ньому порівнювали безпеку та ефективність підшкірної ін’єкції ленакапавіру двічі на рік із пероральним прийомом Descovy або Truvada один раз на день у понад 5300 жінок і дівчат віком від 16 до 25 років. Серед жінок у групі ленакапавіру не було зареєстровано випадків інфікування, порівнюючи із 16 випадками у групі Truvada та 39 випадками у групі Descovy. Препарат загалом добре переносився учасницями дослідження, і жодних побічних дій або проблем щодо безпеки не спостерігалося.

Очікується, що результати іншого важливого клінічного випробування, PURPOSE 2, будуть оприлюднені наприкінці 2024-го або на початку 2025 року. PURPOSE 2 оцінює ефективність застосування ленакапавіру двічі на рік серед чоловіків. Випробування проводяться в Аргентині, Бразилії, Мексиці, Перу, Південній Африці, Таїланді та США.

Джерело: https://www.gilead.com/news-and-press/press-room/press-releases/2024/6/gileads-twiceyearly-lenacapavir-demonstrated-100-efficacy-and-superiority-to-daily-truvada-for-hiv-prevention