Головна Новини Інфекційні хвороби ВООЗ запускає план для запобігання передачі віспи мавп і повідомляє, що вірус можна зупинити

27 серпня, 2024

ВООЗ запускає план для запобігання передачі віспи мавп і повідомляє, що вірус можна зупинити

ВООЗ запускає план для запобігання передачі віспи мавп і повідомляє, що вірус можна зупинити

26 серпня 2024 р. Агентство охорони здоров’я ООН запустило шестимісячний план для зупинення розповсюдження віспи мавп. Він складається з різних пунктів, включно зі збільшенням персоналу в уражених країнах і посиленням стратегій спостереження, профілактики та реагування. Всесвітня організація охорони здоров’я очікує, що план потребуватиме фінансування 135 мільйонів доларів за період із вересня 2024 року до лютого 2025-го. Окрім цього, він спрямований на покращення доступу до вакцин, зокрема в африканських країнах, які найбільше постраждали від спалаху.

«Спалахи віспи в Демократичній Республіці Конго та сусідніх країнах можна контролювати та зупинити», – заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреіесус. За його словами, Агентство «значно збільшує штат» у постраждалих країнах. У середині серпня ВООЗ класифікувала поточний спалах віспи як глобальну надзвичайну ситуацію. Також у понеділок, 26 серпня 2024 року, речник уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт заявив, що країна пожертвує 100 000 доз вакцини постраждалим країнам із запасів, які зберігаються у військових, повідомляє німецьке інформаційне агентство.

Минулого вівторка, 20 серпня, найбільш постраждала країна – Конго – повідомила про понад 1000 нових випадків віспи за попередній тиждень. В останньому оновленому звіті про спалах Африканський центр контролю за захворюваннями доповів, що станом на 22 серпня у 12 африканських країнах було зареєстровано понад 21 300 підозрюваних або підтверджених випадків захворювання та 590 смертей.

Віспа мавп, або mpox, – вірусна інфекція, яка може поширюватися серед людей, головним чином через тісний контакт. Загальні симптоми включають висип, який може тривати 2–4 тижні, гарячку, головний біль, біль у м’язах, а також збільшення лімфатичних вузлів. У 2018 році було дозволено застосування етіотропного засобу – тековірімату, що блокує клітинну передачу вірусу. Окрім цього, зараз ВООЗ рекомендує використовувати вакцини MVA-BN, або LC16, або ACAM2000, якщо інші недоступні для профілактики.

Джерело: https://www.who.int/news/item/26-08-2024-global-strategic-preparedness-and-response-plan-launched-by-who-to-contain-mpox-outbreak