Головна Новини Інфекційні хвороби Зміни мозку, схожі на хворобу Альцгеймера, виявлені у хворих на COVID-19

5 вересня, 2024

Зміни мозку, схожі на хворобу Альцгеймера, виявлені у хворих на COVID-19

Зміни мозку, схожі на хворобу Альцгеймера, виявлені у хворих на COVID-19

Нове дослідження Центру старіння Сандерса-Брауна Університету Кентуккі демонструє переконливі докази того, що когнітивні порушення, які спостерігаються в пацієнтів із тривалим COVID, мають разючу схожість із порушеннями, які помічені за хвороби Альцгеймера та пов’язаною із нею деменцією. Дослідження, опубліковане в Alzheimer's & Dementia, підкреслює потенційну спільність у розладах мозку під час цих станів, що може прокласти шлях до нових напрямків у діагностиці та лікуванні. Проведені експерименти були глобальними зусиллями, що об’єднали експертів різних галузей нейронаук із різних країн – США, Туреччини, Ірландії, Італії, Аргентини та Чилі.

Нові висновки проливають світло на зв’язок між двома станами, припускаючи, що обидва можуть мати спільні біологічні механізми. І тривалий COVID, і хвороба Альцгеймера включають нейрозапалення, активацію опорних клітин мозку, відомих як астроцити, а також аномальну активність мозку. Ці фактори можуть призвести до значних когнітивних розладів, через що пацієнтам буде важко мислити або запам’ятовувати інформацію.

Одним із ключових висновків є роль астроцитів – опорних клітин у мозку, які не були вивчені так ретельно, як нейрони. Дослідження показує, що пошкодження або активація цих клітин під час COVID-19 може спричинити синаптичні дисфункції, що призводить до аномальної активності мозку, яка спостерігається і під час хвороби Альцгеймера. Учені вважають, що такі висновки можуть мати прямий вплив на лікування пацієнтів. Вони рекомендують проведення регулярних електроенцефалографічних обстежень (ЕЕГ) для виявлення ранніх змін мозку як у тих, хто вилікувався від COVID-19, так і в тих, хто має ризики хвороби Альцгеймера.

Аномалії ЕЕГ у стані спокою включають уповільнення коливань (зниження α-ритму та збільшення повільних хвиль) та епілептиформну активність (коливання у вигляді гострих хвиль і піків). «Особливості ЕЕГ у пацієнтів із COVID-19 нагадують ті, що спостерігаються за ранніх нейродегенеративних захворювань», – зауважив Кріс Норріс, доктор філософії, професор кафедри фармакології та харчових наук у Медичному коледжі Великобританії. «Ці подібності можуть бути пов’язані зі спільними проблемами, такими як запалення мозку, активність астроцитів, низький рівень кисню та пошкодження кровоносних судин», – зазначає колега Норріса, Боб Сомпол.

Джерело: https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/alz.14089