Головна Новини Інфекційні хвороби Простий недорогий тест може допомогти в ранньому виявленні інфекційних захворювань

20 вересня, 2024

Простий недорогий тест може допомогти в ранньому виявленні інфекційних захворювань

Простий недорогий тест може допомогти в ранньому виявленні інфекційних захворювань

Дослідники з Університету Кренфілда у Великій Британії розробили новий метод ідентифікації біомаркерів у стічних водах за допомогою паперових датчиків. Для успішного тестування, окрім датчика, необхідна камера мобільного телефона. Новий тестовий пристрій є недорогим і швидким, тому може кардинально змінити напрямок профілактичних заходів для громадського здоров’я під час будь-яких майбутніх пандемій.

Дослідження стічних вод є одним із основних способів оцінки поширеності інфекційних захворювань серед населення. Учені беруть зразки з різних водоочисних споруд по всій країні та використовують результати, щоби зрозуміти, у яких районах найвищий рівень зараження. Цей метод застосовувався під час пандемії COVID-19 для відстеження рівня зараження населення та скерування заходів у сфері охорони здоров’я.

Чжуген Янг, професор біосенсорів та охорони навколишнього середовища в університеті Кренфілда, очолив розроблення нових датчиків. Робота базувалася на дослідженні, яке науковець провів у 2020 році, щоб розробити тест для виявлення SARS-CoV-2, грипу типів А і В у стічних водах за допомогою паперової платформи та ультрафіолетового джерела або камери мобільного телефона. Досі найточнішим способом перевірки зразків стічних вод був такий метод, як полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР), який повинен проводитися в централізованих лабораторіях досвідченим персоналом.

Новий метод тестування є швидким, зручним і портативним. Зразки стічних вод поміщають на аркуш паперу з восковим друком, який складається у стилі оригамі. Папір містить хімічні речовини, які реагують на певні маркери, викликаючи появу флуоресценції. За допомогою камери мобільного телефона результати можна зчитувати протягом 90 хвилин без додаткового обладнання чи спеціальних навичок.

Такий прийом продемонстрував, що новий пристрій дає результати такі ж точні, як ПЛР-тест, але за набагато нижчу вартість і може забезпечити раннє виявлення захворювання серед населення. Пристрій особливо корисний для регіонів з обмеженими ресурсами через простоту використання, низьку вартість і швидкі результати. Подальший розвиток технології фінансується Leverhulme Trust Research Leadership Scheme та грантом від Науково-дослідної ради з біотехнології та біологічних наук.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports-physical-science/fulltext/S2666-3864(24)00439-9