Головна Новини Інфекційні хвороби FDA схвалило першу вакцину проти грипу, яку можна вводити самостійно вдома

23 вересня, 2024

FDA схвалило першу вакцину проти грипу, яку можна вводити самостійно вдома

FDA схвалило першу вакцину проти грипу, яку можна вводити самостійно вдома

Очікувань черги на щеплення від грипу в кабінеті лікаря можна уникнути: у п’ятницю, 20 вересня 2024 року, Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США схвалило назальний спрей FluMist як першу вакцину проти грипу, яку можна вводити самостійно вдома. Це «новий варіант для отримання безпечної та ефективної сезонної вакцини проти грипу, потенційно з більшою зручністю та доступністю для окремих осіб і сімей», – заявив Пітер Маркс, який керує Центром оцінки та дослідження біологічних препаратів FDA.

FluMist від MedImmune була вперше схвалена у 2003 році для осіб віком від 5 до 49 років для профілактики грипу, а у 2007 році схвалення було поширено на дітей віком від 2 до 5 років. Цей назальний спрей містить ослаблену форму живого вірусу грипу. Препарат розроблений, щоб почати діяти на типовому місці проникнення інфекції – носі – і стимулювати імунну систему до вироблення системного IgG, IgA слизової оболонки та Т-клітин.

Проте пацієнтам все ж знадобиться рецепт, щоби отримати FluMist. «Для тих, хто зацікавлений у введенні вакцини самостійно, виробник вакцини планує зробити її доступною через онлайн-аптеку, – повідомили у FDA. – Ті, хто вибере цей варіант, пройдуть скринінг і оцінку відповідності, коли замовлять FluMist». Кожен, кому призначено FluMist, отримає вакцину, а також докладні інструкції щодо введення, зберігання та утилізації препарату. Як і за використання будь-якої вакцини, застосування FluMist супроводжується побічними ефектами. Це може бути лихоманка або підвищення температури до 38 °C у дітей віком від 2 до 6 років, нежить і закладеність носа в осіб віком від 2 до 49 років і біль у горлі в дорослих віком від 18 до 49 років.

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, грип залишається серйозною загрозою для здоров'я мільйонів американців. У період із 2010 до 2023 року вірусне захворювання спричинило близько 41 мільйона захворювань, від 100 000 до 710 000 госпіталізацій і майже 51 000 смертей.

Джерело: https://www.flumisthcp.com