Головна Новини Інфекційні хвороби Перемогти СНІД: новий метод вакцинації може знищити ВІЛ лише за дві ін’єкції

25 вересня, 2024

Перемогти СНІД: новий метод вакцинації може знищити ВІЛ лише за дві ін’єкції

Перемогти СНІД: новий метод вакцинації може знищити ВІЛ лише за дві ін’єкції

Однією з головних перешкод до створення ефективної вакцини проти ВІЛ є те, що вірус дуже швидко мутує. Це дозволяє йому уникати реакції антитіл. Кілька років тому дослідники Массачусетського технологічного інституту показали, що введення серії зростаючих доз вакцини проти ВІЛ протягом двотижневого періоду може допомогти подолати частину цієї проблеми шляхом генерування більшої кількості нейтралізуючих антитіл. Однак багатодозова схема вакцинації, яка вводиться протягом короткого часу, не є практичною для масових кампаній вакцинації. У новому дослідженні виявили, що можна досягти подібної імунної відповіді лише за допомогою двох доз, введених з інтервалом в один тиждень: перша доза готує імунну систему до більш потужної реакції на другу, більшу дозу.

У цьому дослідженні, яке проводилося шляхом об’єднання комп’ютерного моделювання та експериментів на мишах, використовувався білок оболонки ВІЛ як основний компонент вакцини. Однодозова версія цієї вакцини зараз проходить клінічні випробування, і вчені сподіваються створити ще одну дослідницьку групу, яка отримуватиме вакцину за схемою двох доз. Дослідники почали із порівняння ефектів однієї, двох, трьох, чотирьох, п’яти, шести та семи доз, які застосовували протягом 12 днів. Спочатку виявили, що тоді, як три або більше доз викликали сильну реакцію антитіл, дві дози не чинили такої дії. Однак, підкоригувавши інтервали введення доз і їхнє співвідношення, установили, що введення 20 % вакцини в першій дозі та 80 % у другій через сім днів створює таку ж імунну відповідь, як і схема із семи доз.

Схема приймання двох доз викликає сильнішу відповідь Т-клітин. Перша доза активує дендритні клітини, які сприяють запаленню та активації Т-клітин. Потім, коли надходить друга доза, стимулюється ще більше дендритних клітин, що посилює Т-клітину активність. Загалом схема із двома дозами призвела до 5-кратного покращення відповіді Т-клітин і 60-кратного покращення відповіді антитіл, порівнюючи з одноразовою дозою. Зараз дослідники вивчають нову стратегію вакцини на приматах. Окрім цього, науковці працюють над спеціальними матеріалами, які можуть доставляти другу дозу протягом тривалого періоду, що посилюватиме імунну відповідь.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciimmunol.adl3755