Головна Новини Інфекційні хвороби Новий препарат рослинного походження впливає на стійкі до ліків штами туберкульозу

4 жовтня, 2024

Новий препарат рослинного походження впливає на стійкі до ліків штами туберкульозу

Новий препарат рослинного походження впливає на стійкі до ліків штами туберкульозу

Дослідження, опубліковане в Microbiology Spectrum, демонструє, що нова напівсинтетична сполука чинить потужну активність проти Mycobacterium tuberculosis, включно зі штамами, стійкими до лікарських засобів. Вона є важливою хімічною основою для розроблення нових сильних протитуберкульозних препаратів. Паличка Коха, збудник туберкульозу, є основною причиною смерті, пов’язаної з бактеріальними захворюваннями, у всьому світі. Сучасні схеми лікування антибактеріальними препаратами є застарілими, вимагають більш тривалих курсів терапії та сприяють розвитку стійкості до ліків.

Сангвінарин, природна сполука з відомими антимікробними властивостями, видобувається із сангвінарії – трав’янистої квіткової рослини, яка росте в Північній Америці. Сангвінарин застосовується у традиційній та альтернативній медицині для тварин, але токсичність робить його непридатним для використання людьми. Дослідники переробили сангвінарин, щоб отримати більш потужну антибактеріальну сполуку зі зниженою токсичністю. Під час досліджень in vitro і на мишах покращена версія сполуки під назвою BPD-9 знищувала штами мікобактерії, стійкі до всіх антибіотиків першої лінії.

Крім того, BPD-9 був ефективним проти латентного та внутрішньоклітинного M. tuberculosis, що є двома ключовими особливостями, які обмежують ефективність сучасних протитуберкульозних препаратів. Дослідники також виявили, що BPD-9 був активним лише проти патогенних бактерій того ж роду, що й паличка Коха. «Наші результати демонструють нову хімічну речовину, яка має унікальні властивості в боротьбі з мікобактеріями туберкульозу, які можуть бути додатково використані для клінічного застосування», – зазначив Джим Сан, доцент кафедри мікробіології та імунології в Університеті Британської Колумбії. Наступний крок учених – створення препарату й визначення необхідних доз і подальші експерименти для перевірки ефективності та безпеки.

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20241003/Novel-semi-synthetic-compound-shows-promise-against-drug-resistant-tuberculosis.aspx