Головна Новини Нефрологія Чому чоловічі нирки більш вразливі до захворювань, ніж жіночі?

7 вересня, 2023

Чому чоловічі нирки більш вразливі до захворювань, ніж жіночі?

Чому чоловічі нирки більш вразливі до захворювань, ніж жіночі?

Відомо, що жіночі нирки більш стійкі до хвороб і пошкоджень, чоловічі вважаються вразливішими до несприятливих чинників. Нове дослідження стовбурових клітин, опубліковане в Developmental Cell, описує не тільки те, як статеві гормони викликають відмінності в нирках самців і самок мишей, але й те, як зниження рівня тестостерону може «фемінізувати» цей орган і підвищити його стійкість.  

Співробітники лабораторії Енді Мак-Мехена (Нью-Йорк) ідентифікували понад 1000 генів із різними рівнями активності в нирках самців і самок мишей у дослідженні, підтриманому Національним інститутом здоров'я. Відмінності були найбільш очевидними в частині ниркової фільтраційної одиниці, відомої як проксимальний каналець, відповідальній за реабсорбцію більшості поживних речовин, таких як глюкоза та амінокислоти, назад у кров.

Більшість зі статевих відмінностей в активності генів з’явилися, коли миші вступили в період статевого дозрівання, і стали ще більш виразними, коли вони досягли статевої зрілості. Оскільки жіночі нирки, як правило, краще справляються із хворобами чи травмами, дослідників цікавило, як генна активність нирок стає «фемінізованою» або «маскулінізованою» – і, здається, найважливішою причиною цього є тестостерон.

Щоби фемінізувати нирки самців, однаково добре спрацювали дві стратегії: кастрація самців до статевого дозрівання та, як підсумок, зниження їхнього природного рівня тестостерону, або видалення клітинних датчиків, відомих як рецептори андрогенів, які реагують на чоловічі статеві гормони. Цікавим для дослідників також здався той факт, що три місяці обмеження калорій, що є непрямим способом зниження тестостерону, дали подібний ефект. Відповідно, уже було показано, що обмеження калорій пом’якшує певні типи пошкоджень нирок у мишей.

«Потрібно ще багато зробити для вивчення статевих відмінностей у нормальних нирках людини, – сказав Мак-Мехон. – З огляду на різні результати для пацієнтів чоловічої та жіночої статі із захворюваннями та травмами нирок, ця лінія дослідження є важливою для досягнення прогресу в напрямку остаточного усунення розриву щодо цих розбіжностей у здоров’ї, пов’язаних зі статтю».

Джерело: https://www.cell.com/developmental-cell/fulltext/S1534-5807(23)00406-9