Головна Новини Нефрологія Коли харчування стає лікуванням: кетогенна дієта для лікування полікістозу нирок

8 листопада, 2023

Коли харчування стає лікуванням: кетогенна дієта для лікування полікістозу нирок

Коли харчування стає лікуванням: кетогенна дієта для лікування полікістозу нирок

Клінічне дослідження спеціальних дієт у Кельнському університеті показує багатонадійні результати щодо використання кетогенної дієти як можливого лікування спадкової полікістозної хвороби нирок (ADPKD). Це захворювання спричиняє близько 10 % усіх випадків ниркової недостатності і є найпоширенішим спадковим захворюванням нирок. У зв’язку із розповсюдженістю патології, аномалії клітинного метаболізму, що спостерігаються за полікістозу нирок, привертають усе більшу увагу. Ці зміни включають окислення та порушення синтезу жирних кислот. Отже, було показано, що епітеліальні клітини, що вистилають кісти, є глюкозозалежними та метаболічно негнучкими. Аліментарний кетоз уповільнив збільшення ваги нирок і проліферацію клітин, що вистилають кісти, у двох моделях мишей із полікістозом нирок. Тому дослідники спробували вплинути на перебіг захворювання за допомогою харчування.

Кетогенна дієта – це раціон, який на перший погляд здається незвичайним, оскільки людина майже не вживає вуглеводів, споживаючи більше жирів. Таке харчування вже досліджувалося щодо загального ефекту продовження життя. Судячи з усього, це справді може застосовуватися пацієнтами із ADPKD у повсякденному житті, що є важливим відкриттям під час вивчення KETO-ADPKD.

Загалом у дослідженні взяли участь 66 пацієнтів, які були розділені на три групи: перша дотримувалася кетогенної дієти протягом трьох місяців, друга – триденного водного голодування раз на місяць (свого роду нульова дієта, яка дозволяє пити лише воду) і третя контрольна група – стандартних дієтичних рекомендацій. Одним із найважливіших висновків було те, що 95 % пацієнтів із першої групи та 85 % у групі голодування на воді повідомили, що дотримуватися дієти є можливим. Крім того, дослідники змогли використати біомаркери – кетонові тіла, виміряні у зразках крові, які показали, що учасники і справді дотримувалися призначеної дієти. Дослідження продемонструвало, що вже через три місяці спостерігалися позитивні зміни у важливих параметрах, таких як функція нирок, і не було жодних побічних ефектів. Позитивні зміни у функції нирок були статистично значущими та перевершили очікування дослідників.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(23)00477-9?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2666379123004779%3Fshowall%3Dtrue