Головна Новини Нефрологія Дослідження, представлене на зустрічі Американського товариства нефрологів

16 листопада, 2023

Дослідження, представлене на зустрічі Американського товариства нефрологів

Дослідження, представлене на зустрічі Американського товариства нефрологів

Щорічна зустріч Американського товариства нефрологів (Тиждень нирки) відбулася цього року на початку листопада у Філадельфії і залучила учасників з усього світу – спеціалістів із нефрології, дослідників, науковців та інших медичних працівників. На конференції були представлені доповіді, присвячені останнім досягненням у лікуванні пацієнтів із захворюваннями нирок та пов’язаними з ними порушеннями.

В дослідженні Мішель Рео, докторки медичних наук із Медичної школи Університету Міннесоти в Мінеаполісі, виявили клінічно значуще зниження протеїнурії у пацієнтів із фокальним сегментарним гломерулосклерозом (FSGS), які отримували спарсентан. У рамках 3 фази дослідження DUPLEX автори випадковим чином розподілили 371 пацієнта (дітей і дорослих) із FSGS на прийом спарсентану, нового антагоніста рецепторів ендотеліну та ангіотензину, та ірбесартану, синтетичного антигіпертензивного препарату, протягом двох років. Дослідники виявили, що пацієнти, які отримували спарсентан, мали на 55 % більше шансів досягти часткової ремісії через 36 тижнів проти пацієнтів, які приймали ірбесартан. Лікування спарсентаном призвело до значного та тривалого зниження протеїнурії, окрім цього, пацієнти, які отримували спарсентан, досягли 50-відсоткового зменшення, порівнюючи із 32-відсотковим при ірбесартані. Було також більше пацієнтів, які досягли повної ремісії на спарсентані (18,5 % проти 7,5 % на ірбесартані). Часткова та повна ремісія пов’язана із покращенням тривалої функції нирок. Обидва препарати добре переносилися пацієнтами із FSGS.

У фазі 3 дослідження PROTECT Бред Ровін, доктор медичних наук із Медичного центру Векснера Університету штату Огайо в Колумбусі, та його колеги виявили, що, порівнюючи з ірбесартаном, спарсентан значно зменшує протеїнурію, що сприяє кращому збереженню функції нирок при IgA-нефропатії. Автори виявили, що у пацієнтів, які отримували спарсентан, спостерігалося значно більше зниження протеїнурії, ніж у тих, хто отримував ірбесартан. Це призвело до прискореного схвалення спарсентану для лікування пацієнтів з IgA-нефропатією з високим ризиком прогресування хронічної хвороби нирок. Щоби підтвердити, що це значне зниження протеїнурії призвело до кращого збереження функції нирок, дослідження було продовжено до 110 тижнів для оцінки зміни швидкості клубочкової фільтрації із часом.

Джерело: https://www.asn-online.org/education/kidneyweek