Головна Новини Нефрологія Значна користь помічена в дослідженні 3 фази експериментального препарату для лікування захворювань нирок

18 грудня, 2023

Значна користь помічена в дослідженні 3 фази експериментального препарату для лікування захворювань нирок

Значна користь помічена в дослідженні 3 фази експериментального препарату для лікування захворювань нирок

У клінічному дослідженні пацієнтів із хронічною хворобою нирок експериментальний препарат значно зменшив альбумінурію – альбумін у сечі, ознаку ураження нирок, – у 50 % учасників. Коли експериментальний препарат поєднувався зі стандартним, у 70 % учасників спостерігалося значне зниження альбумінурії. Висновки були опубліковані в The Lancet. Провідним автором статті є докторка Кетрін Таттл, клінічна професорка нефрології в Медичній школі Університету Вашингтона та виконавча директорка із досліджень у Провіденсі, Спокан.

Фармацевтичний кандидат, BI 690517, призначений для пригнічення вироблення організмом альдостерону, гормону, який балансує рівні натрію та калію для врегулювання артеріального тиску. Однак занадто багато альдостерону прискорює прогресування захворювання нирок. Два класи стандартної терапії захворювань нирок, інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту (АПФ) і блокатори рецепторів ангіотензину (БРА), мають тенденцію до підвищення рівня альдостерону в довгостроковій перспективі. Самі інгібітори альдостерону, зменшуючи запалення органів і запобігаючи прогресуванню захворювання нирок до ниркової недостатності, можуть, серед інших несприятливих побічних ефектів, дозволити калію в крові досягти небезпечного рівня.

Ці міркування сформували дизайн випробування. «Учасники повинні були приймати інгібітори АПФ або БРА в максимально переносимій дозі принаймні чотири тижні, перш ніж вони могли взяти участь у дослідженні, – сказала Таттл. – І ми додали інший препарат, інгібітор SGLT2 під назвою емпагліфлозин, як базову терапію для учасників». Хоча інгібітори натрій-глюкозного котранспортера-2 (SGLT2) спочатку були розроблені для зниження рівня цукру в крові, вони є потужними препаратами, що захищають нирки. Таттл назвала їх «найбільшим проривом у боротьбі із захворюваннями нирок за останні 30 років». Однією із їх вторинних переваг, зазначила вона, є зниження ризику гіперкаліємії. Це дало можливість перевірити ефективність BI 690517 щодо посилення захисту нирок, а також зменшити головний побічний ефект, який обмежував використання інгібіторів альдостерону.

Випробування почалося в лютому 2022 року й завершилося в липні 2023-го. Усі 714 учасників мали офіційно встановлений діагноз захворювання нирок і були рандомізовані на початкову восьмитижневу терапію емпагліфлозином або відповідним плацебо. Згодом 586 учасників були випадковим чином розподілені для прийому BI 690517 у добовій дозі 3, 10 або 20 мг або відповідного плацебо протягом 14 тижнів. Мірою ефективності було зниження альбумінурії. Клінічно значуще зниження рівнів альбумінурії (на 30 % або більше) спостерігалося в половини учасників, рандомізованих для отримання лише BI 690517. Пік відповіді спостерігався при дозах 10 мг. Значно більша кількість учасників, 70 %, які отримували BI 609517 і емпагліфлозин, досягли клінічно значущого зниження альбумінурії.

Здобуті результати стануть джерелом для початку 3 фази клінічних випробувань під керівництвом Oxford Population Health в Англії, щоби перевірити препарат-кандидат за участю 11 000 пацієнтів у всьому світі.

Джерело: https://www.eurekalert.org/news-releases/1011279