Головна Новини Нефрологія Перша людина, якій пересадили генетично модифіковану нирку свині, померла майже через 2 місяці після операції

14 травня, 2024

Перша людина, якій пересадили генетично модифіковану нирку свині, померла майже через 2 місяці після операції

Перша людина, якій пересадили генетично модифіковану нирку свині, померла майже через 2 місяці після операції

Річард (Рік) Слейман, перший реципієнт генетично модифікованої свинячої нирки, помер майже через два місяці після операції, повідомили в суботу, 11 травня, його сім'я та лікарня, в якій проводили операцію. Команда трансплантологів Массачусетської загальної лікарні заявила, що глибоко засмучена смертю Слеймана та висловила співчуття його родині. Вони проінформували, що не мають жодних ознак того, що він помер від наслідків трансплантації. Житель Веймута, штат Массачусетс, був першою живою людиною, яка пройшла процедуру. Раніше нирки свиней тимчасово пересаджували донорам із мертвим мозком. Двом чоловікам пересадили серце від свиней, хоча обидва померли протягом кількох місяців.

У 2018 році Слейману пересадили нирку в лікарні, але торік йому довелося повернутися на діаліз через появу ознак відторгнення. Коли виникли ускладнення діалізу, які вимагали частих процедур, лікарі запропонували пацієнту пересадити свинячу нирку. За словами спеціалістів, випадок Слеймана був складним. Ще до своєї першої трансплантації він мав проблеми з діалізом і потребував великої кількості процедур для видалення тромбів і відновлення кровотоку. Операція тривала чотири години та залучила 15 спеціалістів в операційній. Десятиліттями схожі втручання не спрацьовували – імунна система людини негайно знищувала чужорідні тваринні тканини. Нещодавні спроби стосувалися свиней, які були модифіковані таким чином, щоб їхні органи стали більш схожими на людські.

Після виписки Річард продовжував своє відновлення вдома під наглядом нефролога лікарні Віна Вільямса, медичного директора із трансплантації нирок Леонардо Ріелла та Тацуо Каваї, директора Центру клінічної толерантності до трансплантації Legorreta. У заяві родина Слеймана подякувала його лікарям. «Їхні величезні зусилля, спрямовані на проведення ксенотрансплантації, подарували нашій сім’ї ще сім тижнів із Ріком, і наші спогади про цей час залишаться в наших пам’яті і серцях», – ідеться в заяві. Вони сказали, що Слейман погодився на операцію, щоби дати надію тисячам хворих, які потребують трансплантації. Понад 100 000 людей перебувають у національному списку очікування на трансплантацію, більшість із них мають патологію нирок, і тисячі людей щороку помирають, не дочекавшись своєї черги. «Рік досягнув цієї мети, і його оптимізм вселятиме надію», – зазначають рідні пацієнта.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2024-05-person-genetically-pig-kidney-transplant.html