Головна Новини Нефрологія Втрата солі та рідини стимулює регенерацію нирок: як ці знання допоможуть хворим із хронічною хворобою нирок

2 липня, 2024

Втрата солі та рідини стимулює регенерацію нирок: як ці знання допоможуть хворим із хронічною хворобою нирок

Втрата солі та рідини стимулює регенерацію нирок: як ці знання допоможуть хворим із хронічною хворобою нирок

Втрата солі та рідини  організмом може стимулювати регенерацію і відновлення нирок у мишей, згідно з новим дослідженням під керівництвом ученого Університету Південної Каліфорнії Яноша Петі-Петерді, який займається стовбуровими клітинами,. Ця вроджена регенеративна реакція спирається на невелику популяцію клітин нирки в області, відомій як щільна пляма. Ця ділянка чутлива до концентрації натрію і здійснює контроль над фільтрацією, секрецією гормонів та іншими ключовими функціями органа. Зараз не існує ліків від хронічної хвороби нирок (ХХН) – патології, яка вражає 1 із 7 дорослих, тобто приблизно 850 мільйонів людей у всьому світі. До того часу, коли патологію діагностують, нирки вже необоротно пошкоджені і зрештою потребують замісної терапії, як-от діалізу або трансплантації.

Дослідницька група годувала лабораторних мишей їжею з дуже низьким вмістом солі разом з інгібіторами АПФ, що сприяло зниженню рівня солі та рідини. Миші дотримувалися цього режиму протягом двох тижнів, оскільки тривалі дієти з надзвичайно низьким вмістом солі можуть спровокувати серйозні проблеми зі здоров’ям. У результаті спостерігали регенеративну активність, яку могли блокувати, вводячи ліки, які заважали сигналам, що надсилає щільна пляма. Це підкреслило ключову роль ниркової структури в регенераторній здатності.

Окрім того, учені також ідентифікували специфічні сигнали від певних генів (Wnt, NGFR і CCN1), які можуть бути посилені дієтою з низьким вмістом солі, для відновлення структури та функції нирок. Відповідно до цих висновків було виявлено, що активність CCN1 значно знижена в пацієнтів із хронічною хворобою нирок. Під час наступних експериментів впливали на клітини щільної плями та спостерігали за покращеннями в будові та функції органа. Зараз учені створюють план клінічних випробувань для використання нового методу.

Джерело: https://www.jci.org/articles/view/174558