Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Очі – не лише «дзеркало душі», а й джерело ранньої діагностики небезпечних неврологічних хвороб

30 листопада, 2020

Очі – не лише «дзеркало душі», а й джерело ранньої діагностики небезпечних неврологічних хвороб

Очі – не лише «дзеркало душі», а й джерело ранньої діагностики небезпечних неврологічних хвороб

Дослідження очного дна може стати простою та зручною основою для  діагностики хвороби Паркінсона, показують нові дослідження. Використовуючи вдосконалений алгоритм зображення очного дна, з акцентом на дрібні судини, дослідники рандомізували пацієнтів із хворобою Паркінсона порівняно з контрольною групою. 

"Ми виявили, що мікросудини зменшились як за розміром і за кількістю у пацієнтів з хворобою Паркінсона", - сказав Максиміліан Діас, доктор Університету Флориди в Гейнсвіллі. 

Просте офтальмологічне обстеження може стати способом діагностики паркінсонізму на початку розвитку хвороби. Доктор Діас заявив, що тест можна включити до щорічного фізичного обстеження пацієнта не тільки для виявлення хвороби Паркінсона, але й для інших неврологічних захворювань. Команда в його лабораторії також вивчає, чи може одна і та ж методика діагностувати хворобу Альцгеймера. 

Чудовим є те, що «техніка проста», зазначив він. «Що нас здивувало, так це те, що ми можемо зробити це за допомогою знімків очного дна, які можна зробити в клінічних умовах за допомогою лінзи, яка кріпиться до вашого смартфона. Це доступно і портативно, і процедура займає менше хвилини», - Максиміліан Діас. 

Джерело: Blood Vessels in the Eye May Diagnose Parkinson's Disease (medscape.com)