Головна Новини Неврологія та нейрохірургія 26 березня – «Фіолетовий день», або Всесвітній день боротьби з епілепсією

26 березня, 2021

26 березня – «Фіолетовий день», або Всесвітній день боротьби з епілепсією

26 березня – «Фіолетовий день», або Всесвітній день боротьби з епілепсією

А ви знали, чому цей день «фіолетовий»? У 2008 році хвора на епілепсію 9-річна дівчинка Кессіді Меган вирішила розповісти іншим, що епілепсія – не божевілля. Розвіяти міфи, пов’язані з цією недугою. Чому така маленька дитина замислилася над такою «дорослою» проблемою? Люди з епілепсією часто зазнають дискримінації та утисків, і Кессіді не була винятком, незважаючи на свій юний вік. Отже, дівчинка придумала «Фіолетовий день» 26 березня, коли всі охочі можуть висловити підтримку людям, які живуть із діагнозом «епілепсія». Ініціативу дитини підтримала спочатку Асоціація епілепсії Нової Шотландії, а згодом і інші організації світу. Уже у 2009 році до «Фіолетового дня» приєдналися 100 тисяч студентів, близько 100 громадських об'єднань і понад 100 відомих політиків, а телевізійна вежа в Торонто на один вечір забарвилася у фіолетовий колір. Із того часу в різних країнах світу 26 березня поширюється інформація про хворобу і про першу допомогу, яку можна надати хворим людям.

У Києві ввечері 26 березня підсвічують фіолетовим кольором Парковий міст.

На епілепсію, від якої страждає близько 50 мільйонів людей у всьому світі, припадає значна частка глобального тягаря хвороб. За оцінками, частка загального населення з активною формою епілепсії становить від 4 до 10 на 1000 осіб.

У глобальних масштабах епілепсія щорічно діагностується у п'яти мільйонів осіб. У країнах із високим рівнем доходу щорічно реєструються 49 нових випадків захворювання на 100 000 населення. У країнах із низьким і середнім рівнем доходу цей показник може бути більш ніж удвічі вищим (139 випадків на 100 000 населення). Більш високі показники в країнах із низьким і середнім рівнями доходу, цілком ймовірно, зумовлені підвищеним ризиком захворювання такими ендемічними хворобами, як малярія і нейроцистицеркоз, підвищеними показниками дорожньо-транспортного травматизму, родовими травмами, а також відмінностями в медичній інфраструктурі, наявністю програм із профілактики та доступної медичної допомоги. Майже 80 % людей з епілепсією живуть у країнах із низьким і середнім рівнями доходу.

В Україні налічується близько 100 тисяч людей з епілепсією, хоча за оцінками фахівців ця цифра занижена, оскільки багато випадків є досі недіагностованими.

Джерела: Всесвітній день боротьби з епілепсією | Центр громадського здоров’я (phc.org.ua)

Эпилепсия (who.int)