Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Дослідники виявили зв'язок між змінами нейронної активності та дискінезією

9 квітня, 2021

Дослідники виявили зв'язок між змінами нейронної активності та дискінезією

Дослідники виявили зв'язок між змінами нейронної активності та дискінезією

У багатьох людей із хворобою Паркінсона розвивається так звана L-DOPA-індукована дискінезія – основний побічний ефект тривалої терапії L-DOPA. Проте механізм виникнення цього побічного ефекту був досі невідомий. У цьому дослідженні було виявлено зв'язок між змінами нейронної активності та дискінезією.

Хвороба Паркінсона – поширений віковий неврологічний розлад, що вражає 7–10 мільйонів людей у всьому світі.

Це спричинено втратою дофамінергічних нейронів substantia nigra та спричиняє труднощі у виконанні рухів (акінезія), жорсткість м’язів (ригідність), труднощі при ходьбі, тремор рук та немоторні симптоми, такі як депресія та порушення сну.

Компенсація зниженого дофаміну введенням L-DOPA покращує симптоми. Однак таке тривале лікування індукує аномальні мимовільні рухи, що мають назву «L-DOPA-індукована дискінезія», і ускладнює контроль симптомів.

Дискінезія є однією з головних проблем для пацієнтів із хворобою Паркінсона, однак наслідково-причинні механізми, що лежать в основі цього розладу, недостатньо відомі. Дослідники Національного інституту фізіологічних наук (Японія) виявили зміни активності нейронів під час дискінезії. Нещодавно вони опублікували свої висновки у Journal of Neuroscience.

Базальні ганглії, які пов’язані з контролем моторних функцій, отримують коркові вхідні дані і надсилають оброблену інформацію до вихідних ядер substantia nigra pars reticulata (SNr) за трьома шляхами: гіпердиректним, прямим та непрямим.

Дослідники реєстрували активність нейронів у SNr осіб із хворобою Паркінсона та на моделі дискінезії у мишей. Вони виявили, що при дискінезії вхід від прямого шляху посилюється, а від непрямого – пригнічується. Це означає, що сигнали про запуск рухів посилюються, тоді як такі про їх зупинку пригнічуються. Отже, ненавмисні рухи можуть легко запускатися і не можуть бути легко зупинені після цього, що призводить до дискінезії.

«Наші висновки виявили механізм виникнення індукованої L-DOPA дискінезії. Пригнічення нейротрансмісії прямим шляхом та/або відновлення нейротрансмісії непрямим шляхом може поліпшити симптоми, що призведе до майбутньої терапевтичної стратегії індукованої L-DOPA дискінезії», – підсумував Atsushi Nambu, автор дослідження, професор Національного інституту фізіологічних наук.

Джерело: Study reveals link between changes of neuronal activities and dyskinesia (news-medical.net)