Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Судинні ураження мозку та захисний ефект когнітивного резерву

7 жовтня, 2021

Судинні ураження мозку та захисний ефект когнітивного резерву

Судинні ураження мозку та захисний ефект когнітивного резерву

Багато досліджень показали, що у літніх пацієнтів, які мають маркери хвороби Альцгеймера, включаючи бета-амілоїд, когнітивний резерв є захисним. Натомість у меншій кількості досліджень оцінювалися пацієнти середнього віку, а також когнітивні порушення, спричинені цереброваскулярною патологією, зокрема, гіперінтенсивністю білої речовини.

У новому перехресному дослідженні проаналізували когнітивний резерв, судинні ушкодження мозку та когнітивні функції у пацієнтів, які брали участь у двох великих популяційних дослідженнях – CAHHM та PURE-Mind. Метою дослідників під керівництвом Еріка Е. Сміта, медичного директора клініки когнітивної неврології Університету Калгарі (Канада), було визначити, чи послаблює когнітивний резерв зв'язок судинного пошкодження головного мозку з пізнавальною здатністю.

Маркерами, обраними для оцінки когнітивного резерву, були освіта, участь у соціальних групах, сімейний стан, рівень стресу, показники зростання, рівень фізичної активності у вільний час тощо.

Учасники дослідження (10 450 осіб віком від 35 до 81 року) були класифіковані як такі, що мають вищу або середню освіту, а також чи беруть вони участь в організованій соціальній групі, чи ні. Рівень стресу (низький, помірний, важкий) вимірювався самооцінкою. Зростання, яке є потенційним показником розвитку в ранньому віці, було дихотомізовано як більше або менше 176 см для чоловіків та 163 см для жінок. Фізична активність у вільний час оцінювалася на основі самооцінки та була класифікована від помірної до високої (> 4 год/тиждень) або низької (≤ 4 год/тиждень).

Учасники пройшли когнітивну оцінку за Монреальською шкалою оцінки когнітивних функцій (MoCA) та за тестом заміни цифрових символів (DSST). Судинне пошкодження головного мозку було визначено як нелакунарний інфаркт головного мозку або гіперінтенсивність білої речовини на МРТ.

Освіта, помірні фізичні навантаження у вільний час, перебування у шлюбному партнерстві, зростання та участь у соціальних групах були незалежно один від одного пов'язані з вищим пізнанням, як і сукупний бал когнітивного резерву.

Судинне пошкодження головного мозку було пов'язано зі зниженням на 0,35 бали за шкалою MoCA та зі зниженням на 2,19 бали в тесті DSST.

Було зроблено висновки, що із пізнавальною здатністю пов'язані як судинне пошкодження головного мозку, так і маркери когнітивного резерву. Однак ефекти були незалежними, тобто побічні ефекти прихованого судинного пошкодження головного мозку не послаблялися когнітивним резервом. Для поліпшення когнітивного здоров'я мозку необхідні втручання, спрямовані як на запобігання цереброваскулярних захворювань, так і на пропагування здорового способу життя.

Джерела: https://www.medscape.com/viewarticle/960294?src=

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34504021/