Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Нобелівська премія з медицини 2021: відкриття здатності сприймати навколишній світ на дотик на молекулярному рівні

8 жовтня, 2021

Нобелівська премія з медицини 2021: відкриття здатності сприймати навколишній світ на дотик на молекулярному рівні

Нобелівська премія з медицини 2021: відкриття здатності сприймати навколишній світ на дотик на молекулярному рівні

У 2021 р. Нобелівський тиждень проходить із 4 по 11 жовтня. Вручення премій відбувається дистанційно та транслюється на сайті Нобелівського комітету.

Одними з перших було оголошено лауреатів премії в області медицини за дослідження рецепторів температури і дотику.  

Ними стали Девід Джуліус, американський фізіолог, професор Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, відомий як дослідник ноцицепції, та біофізик Ардем Патапутян, який відкрив іонні канали, що відповідають за механорецепцію.

Вони з’ясували на молекулярному рівні, яким саме чином температура або дотик перетворюються на відчуття.

Девід Джуліус зауважив, що гостра їжа викликає в організмі таку ж саму реакцію, як і гаряча, та припустив, що алкалоїд капсаїцин активує певний специфічний фрагмент ДНК – той самий, що і висока температура. Перебравши тисячі варіантів, він, нарешті, виявив відповідальний за цю реакцію білок, який отримав назву TRPV1, а потім другий – TRPV2, що реагує на підвищену температуру.

Білок, відповідальний за відчуття холоду, обидва лауреати відкрили майже одночасно, у 2002 р. А ось із протеїном, що забезпечує відчуття фізичного дотику, Ардему Патапутяну пощастило не одразу: він склав список із 72 генів – потенційних кандидатів на роль рецептора дотику та почав відключати їх один за іншим, перевіряючи, чи не зникло відчуття дотику. Потрібний ген виявився останнім, 72-м.

Таким чином вчені з’ясували, як саме сомато-сенсорна система дозволяє нам відчувати не тільки температуру і дотик, але й біль та навіть рух власного тіла.

Не дивно, що у рішенні Нобелівського комітету сказано, що наукові роботи цих лауреатів «розкрили одну з таємниць природи, на молекулярному рівні пояснивши нашу здатність сприймати та інтерпретувати як навколишній світ, так і власні внутрішні відчуття».

Передбачається, що у подальшому відкриття може потенційно застосовуватися у різних сферах від медицини до віртуальної реальності і робототехніки.

Джерела: https://www.bbc.com/ukrainian/news-58787307,

https://www.bbc.com/ukrainian/news-58795276