Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Чи є ритуксимаб ефективніший за інші методи лікування розсіяного склерозу?

20 жовтня, 2021

Чи є ритуксимаб ефективніший за інші методи лікування розсіяного склерозу?

Чи є ритуксимаб ефективніший за інші методи лікування розсіяного склерозу?

Згідно з новими даними, які було представлено на Конгресі Європейського комітету з лікування і дослідження розсіяного склерозу (ECTRIMS), що відбувся у Відні (Австрія) 13–15 жовтня, ритуксимаб знижує рецидиви та МРТ активність у пацієнтів із ремітувальним розсіяним склерозом (РС) більш ефективно, ніж диметилфумарат, наталізумаб та ін’єкційні препарати.

Для порівняння ефективності найбільш поширених препаратів, що модифікують хворобу, було проаналізовано дані дослідження COMBAT-MS.

Дослідники включили у свій аналіз 1938 перших епізодів лікування, серед яких 858 пацієнтів отримували ін’єкційні препарати, 339 – диметилфумарат, 269 – наталізумаб та 472 – ритуксимаб.

Для кожного результату дослідники порівнювали всі інші методи лікування з ритуксимабом. Після коригування даних було виявлено, що відношення ризиків для першого рецидиву становило 6,0 для ін’єкційних препаратів, 2,9 – для диметилфумарату та 1,8 – для наталізумабу.

Ризик першого рецидиву був у шість разів вищий у пацієнтів, які отримували інтерферон-β або глатирамеру ацетат, у порівнянні з пацієнтами, які отримували ритуксимаб. Але рівень інвалідності через 3 роки між досліджуваними групами відрізнявся незначно.

Натомість ризик припинення лікування суттєво відрізнявся у залежності від виду терапії та становив 32,7 для ін’єкційних препаратів, 20,3 – для диметилфумарату та 16,3 – для наталізумабу в порівнянні з ритуксимабом.

«Невеликі відмінності в оцінці за розширеною шкалою статусу інвалідності (EDSS), можливо, пов’язані із занадто коротким часом спостереження», – сказав дослідник Пітер Альпінг, клінічний асистент і докторант кафедри клінічної неврології Каролінського інституту у Стокгольмі, представляючи дані під час ECTRIMS.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/961006?src