Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Антидепресанти можуть зашкодити людям з деменцією

25 жовтня, 2021

Антидепресанти можуть зашкодити людям з деменцією

Антидепресанти можуть зашкодити людям з деменцією

Згідно з новим дослідженням, лікарські засоби, що використовують для лікування ажитації у людей з деменцією, є не більше ефективними, ніж плацебо, та можуть навіть збільшувати смертність.

Відповідно до результатів дослідження, що було проведено Університетом Плімута (Великобританія) та опубліковано у журналі «The Lancet», антидепресант міртазапін не усуває стан збудження в осіб з деменцією.

Збудження – поширений симптом слабоумства, що характеризується невідповідною вербальною, вокальною або руховою активністю та часто супроводжується фізичною та вербальною агресією. Немедикаментозна допомога є першим втручанням, яке слід запропонувати пацієнту. За умов її неефективності можна переходити до фармакотерапії. Доведено, що нейролептики підвищують рівень смертності серед людей з деменцією, а також можуть призводити до інших несприятливих наслідків, що робить вибір на користь призначення препаратів із дічою речовиною mirtazapinum (міртазапін).

У подвійному сліпому дослідженні, що фінансувалося Національним інститутом досліджень в галузі охорони здоров'я Великобританії (NIHR), взяли участь 204 людини з ймовірною ​​хворобою Альцгеймера, половина з яких отримувала міртазапін, а половина – плацебо.

Через 12 тижнів у групі міртазапіну спостерігалося не менше випадків збудження, ніж у контрольній групі. До 16-го тижня у групі міртазапіну було зафіксовано більше смертей (7), ніж у контрольній групі (1).

Провідний дослідник, декан факультету охорони здоров’я Університету Плімуту, професор Субе Банерджі зазначає: «На деменцію страждають 46 млн осіб у всьому світі, причому ця цифра має подвоїтися протягом наступних 20 років. У цих людей спостерігається низька якість життя обумовлена такими проблемами, як збудження, і ми повинні знайти способи, як зарадити цьому. Це дослідження додало важливу інформацію до доказової бази та продемонструвало, що загальнорийнятий спосіб лікування симптомів є марний та навіть може бути шкідливим. Дуже важливо, щоб отримані результати було взято до уваги, і міртазапін більше не використовували для лікування збудження у хворих із деменцією. Ми з нетерпінням чекаємо на дослідження подальших методів лікування, які можуть допомогти поліпшити якість життя».

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5831-common-antidepressant-should-no-longer-be-used-to-treat-people-with-dementia